Procuratura A CONTESTAT sentinţa de achitare a judecătorului NOGAI

Procuratura_generala

Procuratura Anticorupţie a depus apel împotriva sentinţei, emise pe 25 aprilie, de Judecătoria raionului Căuşeni, prin care judecătorul Curţii de Apel Bender, Nicolae Nogai a fost achitat. Acesta este învinuit de procurori în baza art.307 alin.(2) Cod penal – pronunţarea unei hotărîri contrare legii, soldată cu urmări grave.

Concomitent, pentru a asigura caracterul obiectiv, operativ şi imparţial al examinării apelului depus de procurori, Procurorul General, Corneliu Gurin a înaintat Curţii Supreme de Justiţie un demers cu solicitarea de a strămuta examinarea contestaţiei de la Curtea de Apel Bender, acolo unde a activat magistratul, către o altă instanţă de judecată de acelaşi nivel. În demersul de strămutare, Procurorul General invocă faptul că judecătorul Nogai a activat în cadrul Curții de Apel Bender şi la examinarea cauzei penale în apel pot apărea circumstanţe ce ar pune la îndoială imparţialitatea judecătorilor, care sînt colegi de serviciu cu inculpatul.

Potrivit probelor acumulate şi administrate de procurori pe caz, respectivul magistrat a legalizat neîntemeiat decizia arbitrajului ad-hoc din Sankt-Petersburg privind înstrăinarea mai multor pachete de acţiuni ale BC „Moldova Agroindbank” SA. Hotărîrea judecătorului a fost însă anulată de instanţa superioară ca fiind ilegală. Ulterior, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru tragerea acestuia la răspundere penală şi l-a suspendat provizoriu din funcţie.

Amintim că Procuratura Anticorupţie, a solicitat condamnarea magistratului la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani.

Pe 5 martie curent, Judecătoria raionului Căuşeni anunţa că pe 9 aprilie va fi pronunţată sentinţa în acest caz. Pe 9 aprilie însă, fără a anunţa motivele, instanţa de judecată a amînat pronunţarea verdictului pentru 25 aprilie – dată la care magistratul a fost achitat.

moldova24.info, cu referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale

You may also like

Comments are closed.

By