10 C
Chișinău
Wednesday, April 14, 2021

Petiția ‘Rusia – stat sponsor al terorismului’, de pe site-ul Casei Albe, a DEPĂŞIT pragul necesar de 100.000 de semnături

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

O petiție în favoarea proclamării Rusiei drept țară care sponsorizează terorismul a adunat deja 100.000 de semnături pe site-ul Casei Albe din 23 aprilie, întrunind astfel principala condiție pentru a intra în atenția guvernului american, notează Agerpres.ro.

Autorii petiției afirmă că Rusia duce un război nedeclarat împotriva Ucrainei, unde desfășoară în ultimele luni operațiuni secrete, ceea ce constituie un act de terorism internațional.

Listă americană a țărilor care sponsorizează terorismul include în prezent state ca Iran, Siria, Cuba și Sudan.

Moscova a denunțat schimbarea de putere survenită la Kiev la 22 februarie, calificând-o drept o lovitură de stat. Atunci, Rada Supremă (parlamentul unicameral) l-a destituit din funcție pe președintele prorus Viktor Ianukovici, a adoptat o reformă constituțională și a stabilit alegeri prezidențiale anticipate pentru data de 25 mai. Ca urmare a acestor procese, peninsula Crimeea din sudul Ucrainei și-a proclamat independența și a aderat la Rusia.

Armata ucraineană desfășoară de la mijlocul lunii aprilie o operațiune împotriva militanților separatiști din sud-estul țării, care contestă noul guvern proeuropean de la Kiev. În cadrul acestei acțiuni, denunțate de Moscova ca o ‘operațiune de represalii’, trupele guvernamentale ucrainene utilizează blindate, artileria și aviația. Există victime de ambele părți, notează RIA Novosti.

Regiunile Donețk și Lugansk au organizat la 11 mai referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic și și-au proclamat independența față de Ucraina.

Statele Unite și alte țări occidentale acuză Rusia de amestec în situația din Ucraina, afirmând că Moscova a trimis soldați în estul teritoriului ucrainean.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat aceste declarații drept absurde. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a negat de asemenea informațiile cu privire la prezența unor grupuri subversive ruse pe teritoriul ucrainean.

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img