Leancă: „Visul european este visul pe care ni-l propunem să-l trăim”

leanca

Pentru oamenii din Republica Moldova, integrarea europeană este o chestiune existențială. O declaraţie în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Iurie Leancă care a participat astăzi la Aachen, Germania, la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

„Întrebați ce înseamnă Europa pentru noi? Voi răspunde printr-un singur cuvânt – viitorul. Și nu orice viitor. Nu doar un viitor mai bun. Ci viitorul în deplinul sens al acestui cuvânt. Pentru noi, UE este ca o oglindă îndepărtată ce proiectează imaginea idealizată despre noi înșine. Și această imagine arată, mai curând, ceea ce am putea fi, decât ceea ce suntem. Este speranța noastră pentru viitor. Dar pentru mulți dintre noi aceasta pare un vis prea bun, ca să fie adevărat, pare mai degrabă un basm decât o realitate posibilă”, a declarat Leancă.

Iurie Leancă a mai spus că Republica Moldova continuă să se confrunte cu unele probleme. Însă, a menționat Premierul, din anul 2009, când partidele din coaliţia de guvernare au venit la putere, Moldova a făcut o alegere clară în favoarea integrării europene.

„Poporul nostru a trecut, în ultimele decenii, prin prea multe greutăți și dezamăgiri, pe care oamenii nu le-au uitat. De aceea, mulți se tem că integrarea europeană ar putea fi doar vorbe goale şi promisiuni deşarte. Eu nu-i învinuiesc pe compatrioţii mei care sunt sceptici vizavi de integrarea europeană. Eu vă spun: scepticismul lor va dispărea de îndată ce ei vor vedea şi vor crede în realitatea ei. De data aceasta nu trebuie și nu vom eșua. Aşa precum a spus odată Herman von Rompuy: „Pentru a face un vis să devină realitate, trebuie să trăiești visul!”, a subliniat Iurie Leancă.

„Visul european este visul pe care ni-l propunem să-l trăim”, a conchis Premierul.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By