21.2 C
Chișinău
Monday, June 21, 2021

Leancă: Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Prim-ministrul Iurie Leancă a făcut această declarație la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD. Șeful Executivului a ținut un discurs despre progresele din țara noastră cu suportul BERD și evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„Am fost rugat să vorbesc astăzi din punctul de vedere al unei țări post-sovietice. Totuși, aș dori să folosesc această posibilitate pentru ca sa subliniez că Moldova a evoluat foarte mult din trecutul său și a mers înainte. Vreau să transmit un mesaj clar – Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică. În ultimii aproape cinci ani, am a făcut pași decisivi în stabilirea unor relații strânse și ireversibile cu Uniunea Europeană”, a declarat Iurie Leancă.

Potrivit Premierului, liberalizarea regimului de vize cu UE este doar un început care denotă ce va avea de câștigat Republica Moldova pe parcursul său european. „Odată ce vom semna Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, pe 27 iunie, bunurile și serviciile noastre vor obține acces pe piața comună a Uniunii Europene, cea mai mare și prosperă în lume. Conștientizăm că felul în care economia și cetățenii noștri vor beneficia de aceste posibilități depinde de politicile aplicate de Guvernul de la Chișinău”.

Iurie Leancă a lansat o solicitare către Consiliul guvernatorilor BERD cu privire la semnarea unui Memorandum de Înțelegere privind Inițiativa Anticorupție Republica Moldova – BERD, care ar contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri în țara noastră. „Doar o toleranță zero față de corupție poate asigura un mediu de afaceri corect, în care potențialul economic se poate dezvolta, și în care politicile publice și proiectele de dezvoltare pot fi aplicate deplin. Rețeta noastră pentru promovarea reformelor economice este simplă: Guvernul trebuie să satisfacă nevoile businessului și nu invers, cum se întâmplă deseori. Din acest motiv am simplificat mai multe proceduri legate de mediul de afaceri”, a spus Premierul.

Şeful Cabinetului de miniștri a mai subliniat importanța care le revine Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM) în economia națională și oportunitățile de dezvoltare ale acestora odată cu aplicarea prevederilor Acordului cu privire la crearea Zonei de Comerț Liber. „Scopul nostru este de a debloca potențialul ÎMM prin sporirea accesului la finanțe, simplificarea procedurilor de obținere și concurența bazată pe principii corecte”, a spus Iurie Leancă.

Iurie Leancă participă astăzi la Reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor BERD, care se desfășoară, în perioada 14 – 15 mai, în Varșovia, Polonia.

moldova24.info, cu referire la gov.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img