După 23 de ani, un satelit spion sovietic se va PRĂBUŞI, astăzi, de 9 mai

satelit

Satelitul spion sovietic Kosmos-1242, care s-a aflat în spaţiu timp de 23 de ani, va cădea pe Terra, în această noapte, de 9 mai, a anunţat purtătorul de cuvânt al Forţelor ruse de apărare aerospaţială Aleksei Zolotuhin. Nu se ştie, însă, locul şi ora exactă când acesta se va prăbuşi. Se cunoaşte doar că fragmente ale satelitului vor cădea în Pacific.

„Fragmente ale satelitului Kosmos-1242 ar urma să cadă la 9 mai, în jurul orei 01:51, ora Moscovei. Ora şi locul prăbuşirii s-ar putea modifica sub influenţa unor factori externi”, a precizat Zolotuhin.

Anterior, s-a anunţat că respectivul satelit trebuia să cadă pe Pământ în data de 28 aprilie, apoi se vorbea despre 7 mai. În prezent, aparatul se deplasează pe o orbită de 190 de kilometri în apogeu şi de 167 km în perigeu, cu o înclinaţie de 81 de grade. Perioada sa orbitală este de 87 minute.

Lansat la 21 ianuarie 1981 de pe cosmodromul Pleseţk din regiunea rusă Arhanghelsk, satelitul de recunoaştere radar Kosmos-1242 a făcut parte din sistemul sovietic şi apoi rusesc Tselina-D.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By