Cabliştii anunţă că vor MĂRI TARIFELE pentru consumatori. Cine vrea să deţină monopolul şi cum sunt gestionate drepturile de autor

media_139998320069439600

Război, la propriu, între organizaţiile de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor şi/sau conexe (OGC) şi operatorii tv prin cablu. Ultimii anunţă că sunt gata să închidă emisiile tv în semn de protest dacă autorităţile nu se vor implica pentru a-i susţine. 

Cabliştii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt nevoiţi să plătească fiecărui OGC din Republica Moldova o taxă de minim 5.6% din încasări pentru drepturi de autori. Astfel, dacă până nu demult plăteau doar organizaţiei AsDac, mai nou aceştia sunt impuşi să plătească şi altor OGC mai nou apărute – ANPCI, ANCO, ORDA şi RepreMold.

Totuşi, OGC-urile nu se limitează la această taxă minimă de 5.6% stabilită de Guvern,  fiind înregistrate cazuri când aceştia au cerut şi peste 13%, iar în caz de neachitare, intanţele de judecată blochează conturile operatorilor tv.

Asociaţia Patronală a Radiodifuzorilor din Republica Moldova s-a adresat în repetate rânduri autorităţilor din ţara noastră pentru a-i ajuta în acest sens, însă, nimeni nu are capacitatea de a interveni odată ce OGC-urile sunt asociaţii obşteşti necomerciale şi nonguvernamentale.

Directorul AGEPI, Lilia Bolocan, recunoaşte că dreptul de autor este în proces de educare în ţara noastră şi că mai multă lume suferă din această cauză: „Este o lecţie pe care urmează să o învăţăm şi din păcate pe care nu putem să o impunem prin nicio lege”.

Bolocan a mai declarat, într-un interviu pentru Realitatea.md, că operatorii tv prin cablu au fost mereu înţelegători şi au achitat remuneraţia pentru drepturile de autori, însă, acum, pe bună dreptate solicită mai multă claritate şi transparenţă în ceea ce ţine de activitatea OGC-urilor.

Şefa AGEPI a mai subliniat că, la moment, se poartă discuţii cu organizaţiile de gestiune colectivă pentru a se lua decizia ca o singură organizaţie să colecteze remuneraţia pentru toţi autorii de la cablişti iar ulterior aceste cote să fie repartizate.

Se pare, însă, că nu tuturor OGC-urilor le convine acest lucru, iar AsDac şi ANPCI evită să dea un răspuns dacă sunt sau nu de acord cu repartizarea cotelor.

Este important să menţionăm că preşedintele organizaţiei AsDac este deputatul PLDM Ghenadie Ciobanu. Astfel, dacă recent, Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii privind drepturilor de autor şi excluderea cuantumului remuneraţiei spre plată de 5.6%, după adoptarea proiectului în prima lectură în Parlament, această cotă a fost reintrodusă.

În poză Ghenadie Ciobanu

Astfel, dacă proiectul va intra în vigoare fără excluderea acestei taxe minime, cabliştii anunţă că vor fi nevoiţi să închidă, în semn de protest, emisiile tv, dar şi să mărească tarifele pentru consumatori.

Amintim că, recent, preşedintele ANPCI, Iurie Gheorghiţă, a declarat că deputatul Ghenadie Ciobanu, preşedintele AsDac, vrea să monopolizeze domeniul de gestionare a drepturilor de autor.

Totodată, Gheorghiţă a spus că în ultimii ani, AsDac a însuşit zeci de milioane de lei, recompense băneşti pentru gestionarea drepturilor de autor.

Menţionăm că OGC-urilor pot cere remunerare pentru interpretare publică, reproducere, comercializare ş.a. de la televiziuni, cablişti, baruri, restaurante, hotele, companii de taxi, transport public etc.

 

sursa: realitatea.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By