Misiunea EUBAM are un nou șef pentru Moldova și Ucraina

IMG_1362

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit în dimineața zilei cu noul șef al Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina, Francesco Bastagli. Acesta a fost numit la 29 martie 2014. La întrevedere a fost prezent și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Sunt bucuros să vă salut aici, la Chișinău. De asemenea, îmi face o deosebită plăcere că avem pe cineva cu așa experiență în fruntea misiunii EUBAM. Sper să avem o conlucrare cât mai reușită, deoarece EUBAM are un rol important în țara noastră și datorită experienței dumneavoastră, Republica Moldova va merge într-o direcție corectă”, a precizat Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind proiectele comune realizate în Republica Moldova şi perspectivele de dezvoltare a cooperării. De asemenea, ei s-au referit la situația din regiune.

La rândul său, Francesco Bastagli a reconfirmat disponibilitatea EUBAM de a sprijini în continuare Republica Moldova.

„De trei săptămâni, sunt la Chișinău și mă bucur să fiu aici, într-un moment atât de fericit pentru relația Republicii Moldova și Uniunii Europene, obținerea regimului liberalizat de vize”, a menţionat oficialul.

Şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt asistenţa EUBAM oferită autorităţilor vamale şi cele ale grănicerilor din Republica Moldova şi Ucraina, în special, preluarea practicelor europene privind securizarea frontierei. În acest context, Premierul a menţionat că Republica Moldova contează în continuare pe asistenţa UE.

Pe parcursul a aproape opt ani, EUBAM îndeplineşte funcţiile de asistenţă în cooperarea dintre serviciile de resort din Republica Moldova şi Ucraina privind securizarea frontierei, prin care a contribuit substanţial la intensificarea cooperării bilaterale moldo-ucrainene şi realizarea proiectelor comune.

Francesco Bastagli a ocupat funcţia de Reprezentant Special al lui Kofi Annan pentru Sahara Occidentală. Înainte de aceasta, a activat în calitate de Șef Adjunct al Misiunii ONU în Kosovo (2002-2005) și Coordonator Rezident al ONU în Republica Islamică Iran ( 1999-2002).

Pe parcursul carierei sale la ONU, Bastagli, de asemenea, a deţinut funcţii de conducere în domeniul controlului criminalităţii şi a drogurilor, energiei nucleare, problemei palestiniene și a refugiaților din America Centrală. Înainte de a se alătura Misiunii EUBAM, oficialul a fost consilier principal la Institutul pentru Studii Politice Internaționale din Milano.

moldova24.info, cu referire la gov.md

You may also like

Comments are closed.

By