GÂNDACUL DE BĂLEGAR, vedetă pe GOOGLE DOODLE

gandacul_d_ebalegar_1f32f0f287

Google sărbătoreşte, astăzi, Ziua Pământului, printr-un Doodle special, dinamic, în care sunt prezentaţi, printre altele, gândacul de bălegar, macacul japonez sau meduza.

Gândacul de bălegar, sau scarabeul, cum mai este el cunoscut, este considerat o specie foarte puternică. Acesta poate trage de 1151 de ori greutatea sa. Este ca şi cum un om de 90 de kilograme ar trage 12 autobuze.

Oamenii de ştiinţă avertizează că gândacii de bălegar s-au transformat în animale de pradă. Este pentru prima oară când o specie necrofagă de gândaci devine carnivoră, informează Telegraph.

Un gândac de bălegar adult a fost filmat în timp ce ataca şi omora un miriapod rănit, decapitându-l.

Scenă a fost filmată în Peru de către echipa lui Trond Larsen de la Universitatea Princeton, care a publicat rezultatele în revista de specialitate Biology Letters.

„Este o tranziţie remarcabilă. Deltochilum valgum a abandonat complet bălegarul, este primul caz în care un gândac devine vânător peste noapte”, a declarat Trond Larsen.

„Acest gândac şi-a spus: nu contează dacă este viu sau mort, îl voi mânca”, a adăugat Adrian Forsyth, co-autor al studiului.

Cercetătorii au pus mai mult de 1.000 de capcane pentru a prinde şi studia gândacii din Peru. Potrivit acestora, tranziţia ar fi generată de competiţia pentru mâncare.

Gândacul Deltochilum valgum, mai cunoscut sub denumirea de gândac de bălegar, se hrănea de obicei cu bulgari de bălegar.

sursa:libertatea.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By