Fraude online de milioane de lei, contracarate de polițiști (VIDEO)

fraude

Angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în conlucrare cu Procuratura sectorului Botanica și Centru, au anihilat două grupări criminale specializate în procurări online, achitări de servicii și supliniri de conturi.

În urma efectuării investigațiilor de către forțele de ordine, a fost stabilit că în perioada septembrie 2013 – februarie 2014, fără autorizarea titularilor conturilor cardurilor bancare emise preponderent de către băncile emitente din Statele Unitate ale Americii, au fost efectuate multiple operațiuni de plată online. Aceste plăți erau efectuate prin intermediul internetului de mai mulți comercianți care prestează pe teritoriul Republicii Moldova servicii de vânzare a bunurilor (telefoane mobile, sisteme informatice și altele), achitări de servicii (internet, telefonie fixă, etc.) și supliniri de conturi la prestatorii de servicii de telefonie mobilă națională.

Aceste grupări criminale activau în diferite raioane ale Republicii Moldova, fiecare având teritoriul său de influență și de prestare a serviciilor de achitare la preț redus.

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI al IGP au efectuat peste 20 de percheziții la domiciliile persoanelor bănuite şi ale rudelor acestora, precum și la sediile companiilor.

În urma calculelor preliminare s-a stabilit, că suma totală a prejudiciului cauzat este de peste 2 milioane de lei. Totodată, în urma probelor acumulate în cadrul cauzelor penale, suspecții au efectuat și alte tranzacții frauduloase, estimate preventiv la suma de peste 1 milion de lei.

În prezent, poliția investighiază cazul pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în această schemă. Conform legislației, persoanele vinovate riscă privațiune de libertate de pînă la 12 ani.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By