Filat acuzat că încearcă să preia controlul asupra BEM, prin Ilan Shor

BEM

Partidul Liberal a criticat miercuri vehement vânzarea a aproape 25% din acţiunile Băncii de Economii către Vneşekonombank din Federaţia Rusă, ceea ce potrivit liberalilor reprezintă o ameninţare directă la securitatea Republicii Moldova şi a sistemului său bancar.

Liberalii îl acuză pe fostul premier Vlad Filat că prin acţiunile sale şi ale subordonaţilor săi a prejudiciat statul cu miliarde de lei prin aducerea BEM în pragul falmentului şi s-au adresat Procuraturii Generale.

Liderul PL MIhai Ghimpu a amintit într-o conferinţă de presă că încă în 2011 a atenţionat asupra situaţiei de la Banca de Economii, condusă de apropiaţi ai lui Filat, ale cărei acţiuni au fost devalorizate intenţionat.

Potrivit lui Ghimpu, preşedinte al consiliului de administraţie al Vneşekonombank este nimeni altul decât premierul rus Dmitri Medvedev. “Putem spune că Vlad Filat, cu ajutorul lui Ilan Shor, au adus prejudicii statului şi pun în pericol sistemul bancar al Republicii Moldova”, a declarat Ghimpu.

Liberalii s-au adresat Băncii Naţionale să revadă decizia de a permite tranzacţionarea celor aproape 25% din acţiuni, CNPF să nu înregistreze tranzacţia şi de asemenea au depus un demers la Procuratura Generală.

Amintim că la 24 aprilie Bursa de Valori a înregistrat tranzacţia celor 25% din acţiuni la un preţ de 50 de milioane de lei, în condiţiile în care acum câţiva ani ar fi costat aproape jumătate de miliard. La scurt timp, controversatul om de afaceri Ilan Şor a fost ales membru al Consiliului de administraţie al Băncii. Anterior, fostul premier Ion Sturza an declarat că această tranzacţie este de fapt “furt şi trădare” şi că banca rusească a cumpărat acţiunile de la un lider politic de la Chişinău.

sursa:Timpul.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By