DECLARAŢIE // Primul ministru cheamă autorităţile de la Tiraspol la DIALOG

leanca

Declaraţia a fost făcută în timpul şedinţei Guvernului. Menţionăm că astăzi toţi deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol au votat unanim în favoarea unei adresări către Duma de Stat a Federaţie Ruse şi către preşedintele Vladimir Putin ca să recunoască independenţa regiunii transnistrene şi să permită ca teritoriul din stânga Nistrului să intre în componenţa Rusiei.

„Din punctul meu de vedere, această adresare este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2″. Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune. Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă.

Sper că sunteți de acord ca în numele Guvernului să reiterăm faptul că singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Noi suntem deschiși și interesați pentru un astfel de dialog. Și cu acest prilej, chemăm partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Și în mod special, urmează să facem un apel către partenerii noștri din Federația Rusă să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”, a declarat Leancă.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By