Analistul şi media PLDM încearcă să prostească oamenii că Filat premier era mai bun decât Leancă

Tirdea2-1024x621

Sondajul efectuat de Civis la comanda IPP, care a fost făcut public ieri, probează, că CPE ca proiect e unul neviabil, fiind repudiat de cetățeni, care preferă structura AIE, în care Filat era Premier, Lupu – Spicher, Ghimpu – Președinte, iar guvernarea era compusă din PLDM, PDM, PL. Aceasta este una din concluziile la care ajunge cunoscutul analist politic Bogdan Ţîrdea, după studierea rezultatelor sondajului.

După cum relatează TRIBUNA, într-o postare pe blogul său el menţionează că sondajul „vrea să ne inducă cîteva idei: PCRM scade în rating – cu 10%, adică de la 50% în noiembrie 2013 la 39% în aprilie 2014; cea mai dinamică creștere o are PLDM (19% – în noiembrie, 23% – acum); partidele CPE nu mențin puterea, avînd cumulativ 36% (+2.8 PLR, care nu trece pragul); în schimb, puterea o păstrează fosta AIE, care are un scor de 49% (PLDM – 23%, PL 12.6%, PD-12.9%) etc.

Analistul afirmă că „sondajul trezește o serie de întrebări” şi crede că PCRM a scăzut, dar nu atît de dramatic, deoarece „10% e prea de tot”. Totodată, el sugerează că beneficiar de căderea PCRM ar putea fi PSRM. Analistul nu înţelege nici „punctajul enorm al PD”, în timp ce „rating-ul personal al lui M. Lupu scade de 4 ori: de la 20% în noiembrie 2009, la 5% în aprilie 2014”.

Printre concluziile la care el ajunge se numără: 1) CPE nu se poate menține la putere. Formula viabilă pentru partidele de dreapta pro-europeană rămîne AIE; 2) Pentru a distruge vectorul european și AIE/CPE este nevoie de lovit în PLDM și Vlad Filat, care sunt asociate cu acest vector (sondajul Magenta/IPP atestă clar că vectorul european se asociază în primul rând cu Filat – 38%). Distrugerea PLDM conduce la imposibilitatea creării unei coaliții pro-europene (fără PLDM nu mai ajung voturi), deschide ușa pentru revenirea stîngii și schimbarea cursului politic; 3) AIE/CPE poate dispare dacă vine PSRM pe stînga, care va forma o nouă coaliție de stînga, sau Antimafia pe dreapta. Totodată, Antimafia va păstra cursul spre UE; 4) Topul liderilor rămîne neschimbat: Voronin, Leancă, Filat, Lupu, Chirtoacă. Dar pe stînga crește Dodon, pe dreapta – Mocanu. Respectiv, incertitudinea rămîne pe agendă, iar celebrarea victoriei de către unii este nițel prematură.

sursa/foto:tribuna.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By