Acte de stare civilă, GRATUIT, pentru cei care îşi vor schimba paşapoartele sovietice. Doar până la 1 septembrie 2014

OSC

Cetățenii moldoveni, care doresc să-și preschimbe pașapoartele sovietice, vor obține gratuit actele de stare civilă necesare pentru perfectarea buletinelor de identitate. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de hotărâre privind acordarea unor scutiri la serviciile de stare civilă cu plată.

Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, proiectul își propune să susțină financiar unele categorii de oameni. Astfel, cei care vor beneficia de aceste scutiri vor fi pensionarii, locuitorii din stânga Nistrului și persoanele care au renunțat la numărul de identificare de stat și la evidența automatizată în Registrul de stat al populației. „Ministerul Justiției, împreună cu Serviciul Stare Civilă, va întreprinde acțiuni de informare a posesorilor de pașapoarte sovietice despre scutirea de plata serviciilor la eliberarea documentelor de stare civilă, necesare pentru perfectarea buletinelor de identitate”, a spus ministrul Oleg Efrim.

Printre documentele de stare civilă obligatorii pentru perfectarea buletinelor de identitate și care se vor elibera gratuit până la data de 1 septembrie 2014, se numără: certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, certificatul de divorț, certificatul de schimbare a numelui și/sau a prenumelui, certificate de deces al soțului/soției, dar și avizul cu privire la anularea, modificarea și/sau completarea actului de stare civilă etc. „Mai mult, persoanele care fac parte din categoriile menționate mai sus, nu doar vor obține gratuit actele necesare, dar vor putea solicita urgentarea prestării unor servicii de stare civilă, fără a achita taxa stabilită pentru serviciul de urgentare”, a precizat Oleg Efrim.

Până în prezent s-au înregistrat circa 17 mii de persoane care au solicitat astfel de acte de stare civilă și s-au eliberatt aproape 22 de mii de documente.

Modificările propuse vin ca urmare a Planului de Acţiuni privind preschimbarea paşapoartelor de tip sovietic pentru anii 2013 – 1 septembrie 2014, aprobat de Guvern la data de 7 august 2013. Săptămâna trecută, Parlamentul a votat proiectul de lege privind acordarea de facilități la preschimbarea pașapoartelor de tip ex-sovietic. Documentul prevede ca până la 1 septembrie, deţinătorii de paşapoarte sovietice să-și poată preschimba în buletine de identitate fără să achite taxa de stat obligatorie, în regim simplificat şi chiar la domiciliu.

moldova24.info, cu referire la gov.md

You may also like

Comments are closed.

By