Toţi angajaţii unei subdiviziuni teritoriale a Inspectoratului General de Poliţie, trimişi în judecată sub acuzaţia de corupţie

catuse1

Cinci ofiţeri superiori de investigaţie ai Secţiei „Nord” a Inspectoratului General de Poliţie (IGP) vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală în privinţa învinuiţilor şi a trimis dosarul spre examinare Judecătoriei mun.Bălţi.

Potrivit actului de inculpare întocmit de procurori, pe banca acuzaţilor au fost trimişi angajaţii Biroului Antidrog al Secţiei „Nord” a IGP în deplină componenţă, în acţiunile cărora Procuratura Anticorupţie a reţinut extorcarea, acceptarea şi primirea banilor ce nu li se cuvin în proporţii mari.

Procurorii au constatat că prin utilizarea contrar atribuţiilor de serviciu a datelor operative, angajaţii Biroului Antidrog, sub conducerea şefului acestei subdiviziuni, şi-au transformat activitatea din cea de respectare a ordinii publice, în una de îmbogăţire ilicită, impunînd victimele să achite sume băneşti, să le ofere servicii şi bunuri pentru a nu fi traşi la răspundere. Mai mult, fiind deja recunoscuţi în calitate de bănuiţi de comiterea primului episod de corupţie, poliţiştii şi-au continuat acţiunile coruptibile.

Astfel, în intervalul aprilie – decembrie 2013, Procuratura Anticorupţie a documentat, cu suportul Direcţiei securitate internă a MAI, 2 episoade de extorcare şi primire a banilor, bunurilor şi serviciilor de la doi cetăţeni. La finele anului trecut, Procuratura Anticorupţie i-a reţinut pe toţi 5 poliţişti, imediat după primirea banilor extorcaţi.

În concret, utilizînd contrar atribuţiilor de serviciu date cu caracter operativ despre circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, pe 21 aprilie 2013, în satul Dumbrăviţa raionul Sîngerei, l-au stopat pe un cetăţean, comunicîndu-i că este bănuit de circulaţia ilegală a drogurilor, însă, pentru 3 mii de euro ar putea „scăpa” de dosar penal. În continuare, poliţiştii l-au condus pe cetăţean la domiciliul unuia dintre aceştia, unde, asigurîndu-se că bărbatul nu deţine suma de bani extorcată, l-au determinat să-şi telefoneze rudele pentru a acumula banii, care urmau a fi transmişi în seara aceleiaşi zile. La expirarea termenului stabilit de poliţişti, victima le-a transmis suma extorcată, însă a aflat că mai are de îndeplinit o condiţie pentru a nu fi tras la răspundere, şi anume, să le pregătească o masă într-un local special. Astfel, pe 25 aprilie, victima le-a organizat poliţiştilor o cină într-un local din satul Coşcodeni, achitînd pentru aceştia 1500 lei.

După acelaşi scenariu, ofiţerii au procedat şi cu un cetăţean din Drochia, care în seara de 11 decembrie 2013 a aflat că trebuie să achite 3 mii de euro pentru a nu fi tras la răspundere pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice.

Iniţial, la demersul procurorilor învinuiţii au fost arestaţi, însă ulterior, judecătorul de instrucţie a decis cercetarea acestora în stare de libertate.

Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa unui civil, actualmente anunţat în căutare, care era intermediar între poliţişti şi victime, avînd rolul de a aduce banii extorcaţi de la victime.

moldova24.info, cu referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale

You may also like

Comments are closed.

By