Tătarii din Crimeea NU RECUNOSC anexarea la Rusia. AU VOTAT în favoarea autonomiei

A Cossak casts his ballot during the referendum on the status of Ukraine's Crimea region at a polling station in Simferopol

Minoritatea tătară din Crimeea a votat, sâmbătă, în favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia.

„Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii”, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din oraşul Bahcisarai, unde reprezentanţi ai acestei comunităţi musulmane, formate din aproximativ 300.000 de persoane, s-au adunat sâmbătă pentru a-şi decide soarta.

De asemenea, el s-a adresat către „ONU, Uniunea Europeană, OSCE, popoarele şi guvernele altor state, cu rugămintea de a susţine dreptul poporului tătar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tătarilor – Crimeea”.

Preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de asemenea, prezent la reuniunea din Bahcisarai, s-a declarat pregătit să joace rolul de mediator între tătarii din Crimeea şi autorităţile ruse.

„În acest an se împlinesc 70 de ani de la deportatea tătarilor din Crimeea. Din păcate, în decursul acestor 70 de ani situaţia tătarilor a rămas neschimbată. Trebuie să corectăm această nedreptate”, a afirmat Minnihanov.

El a adăugat că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat să vină la această reuniune şi să facă anumite declaraţii.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat în cea mai mare parte.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By