România trage un semnal de ALARMĂ cu privire la riscurile de SECURITATE în Republica Moldova

Timofti-si-Basescu

În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată, astăzi, la Iaşi, preşedintele român, Traian Băsescu a menţionat că România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la securitatea Republicii Moldova.

„România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate a RM, plecând de la realitatea din Transnistria şi motivaţii care pot să apară în susţinerea separatiştilor din Transnistria, plecând de la referendumul care a avut loc în Găgăuzia, atmosferei de la Bălţi sau din Taraclia. Sunt puncte de instabilitate care pot utilizate împotriva stabilităţii RM. Cu siguranţă preşedintele RM, guvernul RM vor găsi soluţii să gestioneze aceste lucruri, încât RM să-şi poată urma drumul către UE”, a declarat preşedintele român.

Potrivit oficialului, unica soluţie pentru garantarea securităţii RM este accelerarea procesului de integrare în UE. Totodată, Traian Băsescu a declarat că va solicita Consiliului Europei să pună în discuţii perspectiva aderării cât mai urgente a RM la UE.

„Ca reprezentant al unui stat care se află în UE înţeleg neajunsul faptului că RM a fost invitată să semneze Acordul de Asociere şi Liber schimb, dar nu i s-a oferit un orizont, în care ar putea să devină membră a UE. I-am promis preşedintelui Timofti că voi susţine în cel mai scurt timp să primească o astfel de perpectivă garantată. În aprecierea mea aceasta a fost şi slăbiciunea ofertei făcute Ucrainei. I s-a oferit un acord de asociere, un acord de liber schimb, dar nu i s-a oferit o perspectivă de integrare având doar oferta Rusiei. Mi-am asumat ca la următorul consiliu să ridic din nou această problemă”, a reiterat Băsescu.

Menţionăm că declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întrevederi între preşedintele României, Traian Băsescu şi preşedintele moldovean, Nicolae Timofti.

foto: karadeniz.press.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By