România cere Federaţiei Ruse sistarea operaţiunilor militare în Ucraina, iar lui Ianukovici îi sugerează să-şi dea demisia

Băsescu-681

România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei. O declaraţie în acest sens a fost făcută, ieri, la Cotroceni, de către Preşedintele român Traian Băsescu. Potrivit lui Băsescu, România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia şi în afara acordurilor internaţionale este o agresiune la adresa Ucrainei.

„În momentul de faţă noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele Federaţiei Ruse”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, din 1994, sunt obligate să demareze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe terioriul Ucrainei şi a precizat că acest acord între Marea Britanie, SUA şi Federaţia Rusă reprezintă, în viziunea României, alături de o legislaţie în materie, garanţia pentru independenţa şi suvernanitatea Ucrainei.

„România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele acordurlui de la Kiev şi Harkov, semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în 1997 şi 2010, şi care vizează staţionarea flotei ruse la Sevastopol”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România susţine fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi cere cetăţenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angajeze în manifestări violente.

El a precizat că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei şi că Viktor Ianukovici şi-a pierdut legitimitatea prin părăsirea ţării sale într-un moment de criză şi ar trebui să îşi anunţe demisia.

„România consideră că prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici (forţele de ordine au tras în populaţie producând sute de victime, morţi şi răniţi, şi a părăsit teritoriul naţional în momente dificile) preşedintele şi-a pierdut legitimitatea dată de alegerile din 2010 şi trebuie să-şi anunţe imediat demisia, pentru a uşura găsirea unei soluţii la actualele tensiuni interne, dar şi la cele ruso-ucrainiene”, a spus şeful statului.

sursa:mediafax.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By