Poliția a anihilat o grupare specializată în prelevarea ilicită a celulelor stem

celule stem

La 27 februarie curent, angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane a Inspectoratului Național de Investigații au inițiat o cauză penală în baza art. 158 al. 3 în baza faptului că pe parcursul anilor 2012-2014, angajaţii unui SRL, în scopul obţinerii unor venituri din prelevarea ilicită a celulelor umane, precum şi vinderea, utilizarea, păstrarea, transmiterea, primirea şi transportarea ilegală a acestora, au selectat mai multe persoane, în vederea prelevării celulelor stem din cordonul ombilical al copilului nou născut în timpul naşterii.

Conform materialelor acumulate de poliție, întreprinderea a fost înființată la 28 februarie 2012. Fondatorii întreprinderii sunt tatăl și fiul, originari din capitală, în grupare fiind implicat și directorul general al SRL.
Forțele de ordine au stabilit, că întreprinderea din momentul fondării a fost concepută ca o instituţie de prelevare prin intermediul medicilor autorizaţi sau neautorizaţi a celulelor de la copii nou născuţi, şi anume, din cordonul ombilical, care ulterior se vor păstra în laboratorul său. Pentru aceste servicii, în dependenţă de pachetul ales, clienții achitau de la 900 pănă la 1400 de euro.

Menţionăm, conform Legii nr.42 privind transplantul, prelevarea şi conservarea de organe, ţesuturi şi celule pentru transplant vor fi efectuate exclusiv în instituţii medico-sanitare publice, autorizate de Ministerul Sănătăţii, la propunerea Agenţiei.

La 13 martie curent, 4 angajaţi ai întreprinderii, au fost reţinuţi în flagrant în timpul ridicării chitului cu materialul biologic (din care ulterior aceștia în condiţii de laborator procesează celulele stem).

Totodată, au fost efectuate percheziţii la sediul clinicii private de unde au fost ridicate contractele bilaterale încheiate de către întreprindere cu clienţii săi (220 de persoane). Au fost depistate acte care confirmă participarea la prelevarea materialului biologic a medicilor neautorizaţi în acest domeniu. În laboratorul întreprinderii au fost depistate peste 200 de recipiente cu celule stem, care sunt conservate în condiţii de criogenie. Acestea au fost ridicate şi predate sub răspundere personală directorului general al întreprinderii.

De asemenea, în cadrul percheziţiei, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au ridicat computatoarele angajaţilor întreprinderii ce dețineau informaţia cu privire la stabilirea medicilor cu care colaborează întreprinderea la prelevarea ilegală a materialului biologic.

La moment, de către organul de urmările penală, în calitate de bănuiți sunt recunoscute 4 persoane, însă numărul lor ar putea fi mai mare (circa 10 persoane, înclusiv, 2 cetățeni străini).

Conform legislației, persoanele culpabile de săvîrșirea „traficului de organe, ţesuturi şi celule umane”, se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 5 000 la 7 000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

moldova24.info, cu referire la Inspectoratul General al Poliţiei

You may also like

Comments are closed.

By