Modificarea cotei accizelor pentru ţigări fără acceptul Guvernului – NECONSTITUŢIONALĂ

tigari_22_b5f81d403e_b482d98c6a

Astăzi, Curtea Constituţională a admis sesizarea deputaților în Parlament, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu privind controlul constituţionalităţii unor prevederi fiscale privind cota accizelor pentru ţigări. Astfel, CC a declarat neconstituțională cota accizului de „75 lei + 24%”. Potrivit Curţii, amendamentele contestate au fost adoptate de către Parlament fără acceptul prealabil al Guvernului.

Amintim că în urma unor modificări, cota accizului pentru țigaretele cu filtru care conțin tutun, a fost majorată de la „45 lei + 24%” la „75 lei + 24%” pe unitate de măsură (1000 de bucăți), deși Guvernul în proiectul de lege aprobat a solicitat o majorare de „50 lei + 31%”.

Autorii sesizării au pretins, în special, că prin modalitatea de adoptare a prevederilor contestate a fost încălcată procedura de formare a bugetului public naţional.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Hotărârea va intra în vigoare la data adoptării şi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By