Liliana Palihovici CERE majorarea alocațiilor sociale pentru copiii care și-au pierdut părinții

alocatie_99019100

O iniţiativă legislativă de majorare a alocațiilor sociale adresate copiilor care și-au pierdut părinții a fost înaintată de către Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici.

„În prezent, alocaţia pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului se stabileşte în cuantum de 49 lei pentru fiecare din ei, fără a depăşi suma totală de 98 lei. Este evident că în condițiile actuale aceste sume sunt derizorii”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Liliana Palihovici.

Deputata pledează pentru modificarea legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni astfel încât „Cuantumul alocaţiei pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului constituie 30% din cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilită anual de către Guvern, pentru fiecare copil”.

Potrivit datelor statistice, din categoria beneficiarilor vizați de majorarea propusă în proiect fac parte circa 4 040 de copii. Guvernul urmează, în condițiile art. 131 din Constituție și art. 58 din Regulamentul Parlamentului, să identifice și să aprobe cheltuielile bugetare pentru implementarea prevederilor ce se conțin în prezentul proiect de lege.

Inițiativa a fost susținută de către deputații PLDM Maria Ciobanu, Nicolae Juravschi, Nicolae Olaru și Tudor Deliu, Gheorghe Focșa, Maria Nasu și Elena Frumosu.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By