Leancă îngrijorat de activitatea justiției din Moldova

leanca

Prim-ministrul s-a arătat îngrijorat față de activitatea justiției din țara noastră. În context, Iurie Leancă a făcut referire la clasamentul Proiectului Mondial pentru Justiţie, care este indicatorul supremaţiei legii. Potrivit acestui top, Moldova este plasată pe locul 75 din 99 de ţări de pe glob.

„Experţii acestui clasament mondial susţin că veriga cea mai slabă a statului Republica Moldova sunt domeniile justiţiei civile şi penale, puternic afectate de corupţie şi încălcări grave ale normelor procesuale”, a avertizat Iurie Leancă la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Oficialul a subliniat că privită separat, problema corupţiei în justiţie în cadrul aceluiaşi indicator, situează Moldova pe locul 76 din 99 de ţări la capitolul justiţie civilă şi pe locul 82 din 99 de ţări la capitolul justiţie penală. În regiunea ţărilor Europei de Est şi a Asiei Centrale, Moldova ocupă locul 11 din 13 pentru justiţia civilă şi locul 13 din 13 pentru justiţia penală.

„Am adus aceste cifre pentru a vă arăta cum este apreciată prestaţia judecătorilor din Moldova nu doar în ţară, ci în întreaga lume. Opinia că justiţia este cea mai coruptă ramură a puterii s-a extins peste hotarele geografice ale statului nostru”, a precizat șeful Cabinetului de miniștri.

Iurie Leancă a mai afirmat că fiecare judecător trebuie să conştientizeze responsabilitatea ce îi revine. „Fiecare judecător urmează să demonstreze prin acţiunile şi comportamentul lor de fiecare zi, că aceste reforme au fost realizate ca o măsură necesară pentru asigurarea respectării drepturilor şi intereselor cetăţenilor”, a mai subliniat Premierul.

Prim-ministrul a mai spus, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, că are încredere în capacitatea magistraților de a îmbunătăți sistemul. „ Avem nevoie cu ajutorul dumneavoastră să demonstrăm că proiectul european este un proiect de succes al Republicii Moldova și, în mod special, al cetățenilor”, a concluzionat Iurie Leancă.

moldova24.info, cu referire la gov.md

You may also like

Comments are closed.

By