INTERCEPTARE TELEFONICĂ: Opoziţia din Ucraina, suspectată de oficiali UE, de uciderea protestatarilor de pe Maidan (AUDIO)

pic_c2ffe33b58fb09f3378f44f98ff1a2c3

Lunetiştii care au tras în protestatarii de pe Maidan în timpul violenţelor de la Kiev, puteau fi angajaţi de către cineva din opoziţie. De această părere este ministrul de externe al Estoniei, Urmas Paet şi şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton. Interceptarea telefonică dintre cei doi oficiali a fost postată pe YouTube.

Ministerul Afacerilor Externe a Estoniei a confirmat autenticitatea convorbirii telefonice. De asemenea, instituţia a precizat că discuţia dintre Paet şi Ashton a avut loc pe 26 februarie, după vizita ministrului de externe în Ucraina. „Este jenant că astfel de interceptare a fost efectuată, în general. Această discuţie a fost descărcată pe internet nu întâmplător”, menţionează MAE-ul Estoniei citându-l pe Urmas Paet.

În acelaşi timp, instituţia a infirmat faptul că ministrul „a dat o apreciere participării opoziţiei la violenţe”. Catherine Ashton nu a comentat această situaţie.

Interceptarea telefonică a fost postată pe Youtube de un oarecare Michael Bergman. În descriere se spune că înregistrarea a fost făcută de colaboratorii Serviciului de Securitate al Ucrainei, fideli fostului preşedinte Victor Ianukovici.

În timpul discuţiei, Paet a vorbit despre impresiile sale din timpul călătoriei în Ucraina, despre discuţia pe care a avut-o cu medicul Olga Bogomoleţ care a acordat ajutor persoanelor rănite pe Maidan.

„Olga mi-a spus că lunetiştii împuşcau oamenii din ambele părţi, poliţiştii şi oamenii din stradă. Erau unii şi aceeaşi lunetişti. (…) Cea mai mare vigilenţă a oamenilor este că noua coaliţie nu doreşte să ancheteze circumstanţele exacte a celor întâmplate. Tot mai mulţi sunt convinşi că în spatele acestor lunetişti nu a stat Ianukovici, dar cineva din noua coaliţie, un factor care din start discreditează opoziţia”, a spus Paet.

Amintim că violenţele au izbucnit la Kiev după ce proiectul de lege care prevede revenirea la Constituţia din 2004 nu a fost inclus pe ordinea de zi a Radei, la cererea opoziţiei. Violenţele s-au soldat cu 99 de morţi şi peste 800 de răniţi. La moment, 15 persoane se află în stare gravă la spital, a anunţat ministrul sănătăţii al Ucrainei, Oleg Musii, în cadrul unui briefing pe 5 martie 2014.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By