Carpov a cerut Transnistriei să restituie liceului „Lucian Blaga” banii, automobilul, ştampila şi lucrurile personale, confiscate în februarie

tiraspol

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov a cerut autorităţilor din Transnistria să restituie liceului „Lucian Blaga” banii, automobilul, ştampila şi lucrurile personale ridicate în rezultatul incidentului din 5 februarie curent. El a menţionat că acestea reprezintă bunuri ale statului şi că lipsa lor creează impedimente în derularea activităţii normale a instituţiei. Reprezentantul politic din partea Tiraspolului a declarat că partea transnistreană este gata să examineze modalitatea de restituire a banilor şi a celorlalte bunuri, inclusiv a ştampilei.

Solicitarea a fost înaintată, astăzi, în cadrul unei întrevederi a reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană Eugen Carpov şi Nina Ştanski care a avut loc în incinta oficiului din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova. La şedinţă au mai participat viceministrul educaţiei Liliana Nicolaescu-Onofrei, şeful grupului de experţi pentru educaţie din partea Chişinăului, precum şi reprezentanţi ai partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2″.

Reprezentanţii politici s-au adunat pentru a discuta despre situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al RM, în special situaţia Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. Vicepremierul Eugen Carpov a dat asigurări că autorităţile moldoveneşti vor depune eforturile necesare pentru identificarea soluţiilor pentru problemele cu care se confruntă şcolile moldoveneşti.

Amintim că pe 5 februarie, directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, contabilul şi şoferul au fost reţinuţi de securitatea transnistreană. Aceştia au fost învinuiţi de contrabandă pentru că aveau la ei salariile profesorilor pentru luna ianuarie.

De asemenea, menţionăm că Tiraspolul refuză deocamdată să înapoieze obiectele confiscate. Poziţia a fost reiterată în cadrul ședinței ordinare a Comisiei Unificate de Control din 6 martie, prezidată de delegaţia Republicii Moldova.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By