Banca Mondială va sprijini Republica Moldova în promovarea reformelor

Moldovan Foreign Minister Iurie Leanca g

Declaraţia a fost făcută de Preşedintele şi Directorul executiv ai Băncii Mondiale, Jim Kim şi Frank Heemskerk, în cadrul întrevederilor cu Prim-ministrul Iurie Leancă care au avut loc astăzi, la Washington.

Interlocutorii au abordat patru subiecte de bază: situaţia economică a Republicii Moldova, priorităţile Guvernului moldovean şi perspectivele de cooperare cu Banca Mondială, proiectele realizate în diverse sectoare cu suportul BM, în special în sănătate, precum şi obiectivele comune de modernizare a acestora în următorii patru ani.

Şeful Executivului de la Chişinău a mulţumit conducerii Băncii Mondiale pentru asistența oferită Republicii Moldova pe parcursul anilor şi pentru aprobarea Strategiei de Parteneriat cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017. Strategia se axează pe trei priorități: sporirea competitivităţii, creşterea capitalului uman şi minimizarea riscurilor sociale, precum şi promovarea unor politici eficiente în domeniile educației, sănătății şi energeticii. Moldova va primi aproximativ 570 mil. dolari pentru susținerea reformelor în cadrul realizării Strategiei.

Iurie Leancă a subliniat faptul că reducerea sărăciei şi creșterea economică rămân obiective cheie ale Guvernului, iar realizarea acestor obiective presupune modernizarea serviciilor publice, dezvoltarea unui sector financiar transparent şi stabil, a unui climat investițional mai favorabil, modernizarea infrastructurii, diversificarea şi promovarea exporturilor, crearea de noi locuri de muncă şi protecția socială mai eficientă a categoriilor vulnerabile ale populaţiei. În acest context, Premierul a menționat că Republica Moldova este interesată să dezvolte în continuare cooperarea cu Banca Mondială.

You may also like

Comments are closed.

By