Statul dă sute de mii de dolari ca să se protejeze de atacurile lui Platon

platon

Guvernul a alocat 198 de mii USD pentru ACI Partners, o casă de avocatură din Marea Britanie, ca să reprezinte interesele Republicii Moldova în procesul cu compania energetică ucraineană Energoalians.

La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a pierdut 47 de milioane de dolari la un arbitraj internaţional, însă autorităţile au reuşit să facă recurs în ultimul moment.

Guvernul Moldovei a fost obligat să achite suma fabuloasă companiei ucrainene Energoalians, o intermediară care a livrat în anii 90 curent electric Republicii Moldova. Banii, potrivit deciziei unui arbitrajului comercial internațional, reprezintă datoria neachitată de Moldtranselectro firmei Energoalians, asta deși oficial, Moldtranselectro a achitat importul.

O decizie a Curţii de Conturi din anul 2002 cerea întreprinderii  Moldtranselectro să recupereze suma de 10,8 milioane de dolari achitată firmei Energoalians şi să rectifice evidenţele contabile, astfel încât să nu mai apară o datorie de 20,2 milioane de dolari. Reprezentanţii Energoalians au atacat în instanţă hotărârea Curţii de Conturi, dar n-au obţinut câştig de cauză.

Presa a scris anterior că în spatele că litigiul pierdut acum o lună de Moldtranselectro și Moldelectrica la Paris este „opera” controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

SURSA:  DESCHIDE.MD

You may also like

Comments are closed.

By