Provocările lui Iurie Leancă

leanca1-1024x575

Iurie Leancă a fost cel mai bun politician al anului 2013. Cu toate că nu a primit acest titlul, așa cum trebuia să fie. El a meritat acest premiu din simplul motiv că anume dânsul a fost prezent la Vilnius, pe 28-29 noiembrie 2013, când R.Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE. A meritat pentru că în plan internațional, Iurie Leancă reprezintă țara la cel mai înalt nivel. Numeroasele sale apariții la posturile tv din Occident confirmă acest lucru în cel mai bun mod.

Cu siguranță are o prestație mai bună decât ceilalți opt prim-miniștri din istoria R.Moldova. Nu în ultimul rând, dumnealui, în calitate de prim-ministru, nu umblă în fața camerilor de luat vederi după rating. Nu se dă mare conducător de combine agricole ca să arate că știe cum se strânge grâul vara. Nu poartă ceasul pe mâna dreapta. Nu promite zboruri pe lună pentru o regiune sau alta din țară. Nu ignoră jurnaliștii din simplul motiv că un post de televiziune sau altul l-a arătat nu în cea mai bună postură. Cred că R.Moldova are un prim-ministru foarte bun la moment și care se isprăvește, până când, foarte bine în această funcție, în comparație cu colegul său de partid, care, aflându-se în funcția de premier, ba a mers înainte, ba a luat-o înapoi, ba pe alături, ca în final singur să nu înțeleagă pe unde a călcat.

Anul 2014 va fi unul greu pentru Iurie Leancă, cum va fi și pentru întreaga coaliție. Cât de dificil va pentru țară, deja vom vedea. Va fi greu pentru coaliție pentru că este un an electoral. Alegerile trebuie câștigate în mod obligatoriu. Reîntoarcerea PCRM-ului este inadmisbilă în condițiile actuale. Pentru Iurie Leancă va fi greu din simplul motiv că anume el stă în fruntea Guvernului. Toate degetele vor fi arătate spre el dacă lucrurile nu vor merge în direcția corectă. Să nu uităm și de provocările politice de la începutul acestui an prin organizarea așa-zisului referendum de la Comrat și tensionarea situației din liceile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Ele sigur vor mai continua, iar opoziția parlamentară, reprezentată de radicalii comuniști, de pseodo-patrioții lui Dodon, va face tot posibilul să destabilizeze situația social-politică din țară. De înșii care și-au creat curent partide noi nici nu vorbesc că nu are rost. Măscărici și bufoni întotdeauna au existat.

Să nu uităm și de situația din Ucraina. Un pas înapoi din partea Coaliției Pro-Europene și, poftim, posibilitatea unui scenariu ucrainean și la Chișinău. Ex-președintele Ucrainei, Victor Ianucovici, știe, probabil cel mai bine, ce înseamnă să dai înapoi. Dacă șeful legislativului din Chișinău, Igor Corman, săptămâna această, va pleca în SUA și Canada pentru a participa la deschiderea primei Convenții Moldo-Americane, care are ca scop extinderea și consolidarea relațiilor dintre SUA și R.Moldova, atunci vizuta premierului Leancă în SUA, care va avea loc la începutul lunii martie, mai mult la sigur are legătură cu evenimentele tragice din Kiev.

Autoritățile americane de la Casa Albă, care deschis susțin schimbările politice din Kiev, vor să arate spijinul față de guvernul pro-european de la Chișinău. Să arate Kremlinului, care l-a determinat pe ex-liderul de la Kiev, Ianucovici, să oprească cu orice preț prostestele de pe Maidan și nu i-a reușit, că vor susține R.Moldova și Georgia în procesul de integrare europeană, ceea ce pentru Kremlin este inadmisbil. Doar Vladimir Putin de nenumărate ori a declarat că fostele state sovietice intră în zona de interes și inluență a Moscovei. Numai zic de faptul că VVP nu odată a calificat destrămarea URSS-ului drept cea mai mare catastrofă geopolitică a sec.20.

Cum vor evolua lucrurile vom vedea pe parcursul acestui an. În orice caz, un lucru este sigur – prim-ministrul R.Moldova, Iurie Leancă se va confrunte cu mai multe provocări politice din exterior, atât și din interior.

Sursa: Teodor Bucatari, VOXPUBLIKA

You may also like

Comments are closed.

By