Platon de Moldova mai filosof decât Platonul elen

platon

Nu-mi vine să cred. După trei ani de carantină, astăzi a ieşit în public omul, care, face bani din piatră seacă. Omul care dă tonul pe piaţa bancară. Ar mai fi stat liniştit încă o viaţă, doar că l-a fript rău Banca Naţională. Da, aveţi dreptate! Vorbesc despre Veaceslav Platon. În 2009-2010 deputat pe listele Alianţei Moldova Noastră, partid înghiţit ulterior de PLDM.

Culmea tupeului

Platon a venit la şedinţa comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe ca să convingă deputaţii că Banca Naţională şi-a depăşit atribuţiile atunci când a blocat 30 la sută dintre acţiunile Victoriabank. Altfel spus, a criticat BNM pentru că a intervenit tocmai în momentul în care încerca să preia ilegal controlul Victoriabank. Vă imaginaţi…Este ca şi cum eu m-aşi fi supărat pe sectorist că a intervenit atunci când încercam să acaparez apartamentul vecinului meu.

Platon + Colenco = judecătoria de la Comrat

Dar, pe scurt, să vă descriu schema prin care s-a încercat preluarea controlului asupra Victoriabank. În timp ce acţionarii se judecau între ei, o instanţă de la Comrat i-a cerut Băncii Naţionale să se abţină de la intervenţii întrucât conflictul nu ţine de competenţa autorităţii. Doar că BNM a ignorat avertizarea instanţei, blocând 30 la sută dintre acţiunile Vistoriabank. Mai mult, guvernatorul BNM a semnat un recurs pe care l-a expediat pe adresa judecătoriei de la Comrat, prin care a informat că este gata să meargă până în pânzele albe pentru a demonstra că magistraţii şi-au depăşit atribuţiile. Şi aici… ATENŢIE. Ce fac judecătorii??? Îşi anulează propria hotărâre. Acest lucru confirmă odată-n plus că s-au speriat că vor fi traşi la răspundere.

Colenco şi Platon o apă şi un pământ

Ei bine. Platon merită un respect, cel puţin pentru faptul că a avut curajul să recunoască faptul că anume el este autorul mişmaşurilor de la Victoriabank. Dar mă tem că şi-a compromis şi mai mult imaginea şifonată. Nu ştiu ce l-a determinat să vină la Parlament la braţ cu Aurel Colenco, fostul preşedinte al Curţii de Apel Economice. Da, ştiu că de ceva timp ultimul este preşedinte al Uniunii Asiguratorilor. Doar că, fiind magistrat, până nu demult a demostrat că se pricepe cel mai bine la atacuri raider. Însuşi preşedintele Nicolae Timofti spunea că judecători precum Colenco ştirbesc din imaginea justiţiei. Şi încă ceva…după lichidarea instanţelor economice, magistratul s-a vrut avocat, doar că i-a fost refuzată eliberarea licenţei pe motiv că are probleme de integritate.

Dar Colenco şi Platon sunt o apă şi un pământ, cum ar spune Sergiu Mocanu. Se pare că cei doi au o colaborare fructuoasă de mai mulţi ani. Încă în 2011 presa scris că Platon ar fi autorul atacului raider de la Agroindbank şi tot el a încercat să preia Universalbank, care a falimentat deja. Milionarul a negat implicarea lui în atacurile bancare, dar nu şi faptul că a finanţat ilegal Alianţa Moldova Noastră.

În loc de epilog

După mine, astăzi, hoţul a strigat prindeţi hoţul. S-a victimizat, mizând pe faptul că Parlamentul va face presiuni asupra Băncii Naţionale ca autoritatea să-i dea voie să-şi ducă planul până la capăt.

sursa: Iurie Morarescu, Vox Publika

You may also like

Comments are closed.

By