Observatorii internaţionali, invitaţi de găgăuzi, consideră că referendumul a fost LEGAL

kleerman

Observatorii internaţionali consideră că referendumul desfăşurat pe teritoriul Autonomiei Găgăuze a fost legal. Declaraţia a fost făcută la Comrat de către reprezentantul grupului de observatori, deputat în Belgia, Frank Kreyelman.

Potrivit raportului preliminar, dreptul la autodeterminare în cazul pierderii de către republică a independenţei sunt garantate de Constituţie.

„Conducerea RM este obligată să se consulte cu autorităţile din Găgăuzia privind vectorul extern al ţării. Desfăşurarea referendumului este un element de consultanţă al autorităţilor cu cetăţenii şi acesta este componentul de bază al culturii politice europene, care există, spre exemplu, în Belgia”, a declarat oficialul.

Oficialul a mai adăugat că neliniştea şi dorinţa cetăţenilor din Găgăuz-Yeri la autodeterminare este una legală.

„Adunarea Populară a decis pe 27 noiembrie 2013 să poarte discuţii cu cetăţenii din autonomie. Decizia Judecătoriei de la Comrat trebuia să intre în vigoare abia astăzi, 3 februarie, dacă, evident, nu era contestată. Desfăşurarea referendumului este calea legală pentru consultări cu oamenii. În opinia noastră este legală”, a spus Frank Kreyelman.

Grupul de observatori a fost constituit din reprezentanţi din Belgia, Polonia, Bulgaria şi Ungaria.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By