Nagacevschi + Tănase + Godea = PLDM 2 ?

Unimedia

foto-colaj: unimedia.info

Din schimbul de replici dintre Bogdan Ţârdea şi Vlad Plahotniuc putem desprinde o idee care ar putea da roade electorale. Este vorba despre ipoteticul partid PLDM 2. Ideea e lansată de analistul Bogdan Ţârdea, care scrie la el pe blog:

Plahotniuc analizează şi scenariul lansării unui proiect politic paralel, un fel de PLDM-2, condus de A.Tănase, V.Nagacesvchi, V.Osipov, V.Catană, T.Cîrnaţ şi alţii. Doar că proiectul ar putea să nu prindă din lipsă de timp şi din cauza regimului fără vize, pe care-l va capitaliza PLDM.

La rândul său, Vlad Plahotniuc vine cu o replică destul de interesantă. Acesta susţine că nu e împotrivă ca pe arena politică de la Chişinău să apară astfel de proiecte. Din contra:

Trebuie să recunosc că ai imaginaţie bogată şi simţ al umorului – o calitate foarte importantă. Scenariul expus de tine, legat de crearea PLDM 2, este interesant, demn de un premiu, poate chiar “analistul anului”. Dar dacă e să vorbim serios, eu ştiu că nici tu nu ai cum să crezi în ce ai scris – deşi eu nu văd o problemă dacă pe scena politică ar apărea PDM 2, PLDM 2, PL 2 şi aşa mai departe, câtă vreme asta ar însemna întărirea spectrului politic democratic. 

Dacă stăm drept şi ne gândim strâmb, iată la ce concluzie am putea ajunge: un partid (creat nu neapărat pe banii lui Plahotniuc, dar din dorinţa lor de a se relansa în politică) care i-ar avea ca lideri pe Godea, Nagacevschi şi Tănase (ordinea este aleatorie), ar avea şanse de izbândă. Sigur că apariţia acestui partid va pune în dificultate existenţa celor de la PLDM (care s-ar trezi în această împărţire de belotă cu un „-10” sau un „bolt” ), dar cel mai probabil că nu doar pe a lor.

Apariţia PLDM-2 ar lucra foarte bine şi în detrimentul PCRM sau PSRM etc., adică al celor care mizează mult şi pe votul indecişilor. Or, anume pentru voturile indecişilor  se va da bătălia cea mare în campania care urmează.

Aici nu pot să nu-i dau dreptate lui Plahotniuc, care spune că odată cu apariţia acestui partid (indiferent de denumirea lui), segmentul democratic de la Chişinău ar avea numai de câştigat. Să „furi” voturile indecişilor şi să le plasezi în tabăra  proeuropeană ar însemna să începi distrugerea stângii politice.

Doar că…

Pentru crearea acestui partid e nevoie ca Alexandru Tănase să uite de fotoliul de Preşedinte al CC, Godea să sacrifice PAD-ul şi tot ce a construit acolo şi să ofere toate acestea (de la sediu până la organizaţii teritoriale) pentru noul proiect, Iar Nagacevschi să rupă contractul (cred eu, destul de gras) cu Vlad Plahotniuc şi să se apuce de treabă în noul partid.

Carismă le ajunge cât să îngroape trei Filaţi, doi Dodoni şi una bucată Şelini, iar experienţă au de la constituirea şi până la ridicarea PLDM-ului pe locul doi în topul politic.

Problema e însă alta: vor dori să facă oare ei acest pas şi să renunţe la confortul de moment ?

G.C.

You may also like

Comments are closed.

By