Marian Lupu: Parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil

lupu

Prioritățile colaborării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost confirmate, iar termenele calendaristice pentru realizarea lor au fost stabilite la Bruxelles, în cadrul întrevederilor avute de Președintele PDM Marian Lupu cu Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate și cu Hannes Swoboda, Președintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European.

Astfel, semnarea Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană este preconizată către sfârșitul lunii august–începutul lunii septembrie, data fiind confirmată de către Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate a UE, Stefan FULE. La rândul său, președintele fracțiunii PDM din Parlamentul Republicii Moldova, Marian Lupu, a dat asigurări că Legislativul de la Chișinău intenționează să ratifice acest Acord de Asociere până la alegerile parlamentare generale, programate în toamna acestui an.

Cu privire la liberalizarea regimului de vize în spațiul Schengen pentru cetățenii Moldovei, autoritățile europene au dat asigurări că toate procedurile oficiale la nivelul UE urmează a fi finalizate în iunie-iulie.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului au fost discutate subiecte care se referă la obiectivele Parteneriatului Estic până la următorul Summit, din 2015, precum și propunerile pentru consolidarea Parteneriatului Estic pentru perioada 2014 – 2020. Cu referire la aceste subiecte, Marian Lupu a evidențiat angajamentul conducerii RM de a utiliza într-o manieră eficientă și transparentă asistența financiară și tehnică oferită de autoritățile europene. Astfel, se așteaptă ca sprijinul financiar al UE să fie direcționat și spre susținerea businessului mic din Moldova, în special prin intermediul programului PARE 1+1 și oferirii microcreditelor, la niște condiții avantajoase.

“Ca urmare a discuțiilor constructive pe care le-am avut la Bruxelles, au fost identificate poziții comune privind ireversibilitatea parcursului european al RM, de consolidare a societății moldovenești în jurul acestei opțiuni europene, o conturare mai clară a perspectivelor europene pentru statul nostru până la sfîrșitul anului curent”, a declarat Marian Lupu.

Președintele PDM a precizat că nici autoritățile de la Chișinău și nici cele de la Bruxelles nu intenționează să transforme Republica Moldova într-o platformă de confruntare între Est și Vest. “Procesul integrării europene al RM nu înseamnă stoparea dialogului cu partenerii estici, ci, dimpotriva, reprezintă o platformă de cooperare și parteneriat”, a precizat Marian Lupu la Bruxelles.

Menționăm, de asemenea, că la invitația lui Marian Lupu, Președintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, va efectua o vizită în țara noastră pe 21 martie.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By