Leancă îl vrea pe Formuzal la Guvern

guvern

Premierul Iurie Leancă nu este de acord ca başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal să fie exclus din componenţa Executivlui pe motiv că acesta trebuie să fie prezent la discuţii privind problemele existente. Anterior, liberalii au cerut ca Formuzal să plece din Guvern pentru că a susţinut desfăşurarea ilegală a referendumului din 2 februarie.

„Am mai auzit apeluri din partea unor politicieni de aici, că ar fi bine ca bașcanul autonomiei să nu aibă calitatea de membru al Guvernului. Eu nu cred că sugestia este bună, ba din contra, cred că este o poziție pe care bașcanul sau dumneavoastră, atunci când sunteți în locul lui, să o folosiți la maximă utilitate: să puneți întrebări, să discutați probleme nu doar care țin nemijlocit de autonomie, ci așa cum am discutat noi aici și am formulat mandatele pentru delegația noastră de negociatori pe Zona de Liber Schimb, pe Acordul de Asociere. Aici să facem inclusiv politică, dar nu în afara acestei clădiri și deseori politică iresponsabilă”, a declarat Leancă.

Mai mult, în cadrul şedinţei de astăzi, primul ministru i-a cerut viceguvernatorului Valeri Ianioglo să-i transmită başcanului mesajul de bun venit la Guvern, cu rugămintea să nu-i denatureze conţinutul.

„Deci, domnule Ianioglo, vă rog frumos să-i transmiteți și domnului bașcan, și celorlalți colegi, că noi dorim să ne axăm pe elemente constructive, care țin de bunăstarea cetățenilor noștri și nu pe anumite acțiuni care sunt îndreptate împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova. Am o rugăminte și sper să fie auzită acolo, iar dumneavoastră să o transmiteți întocmai și nu denaturat cumva”, a adăugat premierul.

Iurie Leancă s-a referit şi la referendumul care a avut loc în Autonomia Găgăuză. Şeful executivului este nemulţumit că autorităţile din regiune nu s-au oprit doar la desfăşurarea plebescitului pentru a afla opinia poporului, ci planifică alte acțiuni pentru a destabiliza situația din Republica Moldova.

„Aș ruga conducerea autonomiei să nu se ocupe de blamarea și ignorarea eforturilor care au fost întreprinse în autonomie. Noi vom continua să ne preocupăm de toate problemele care există și în Sudul, și în Centrul, și în Nordul Republicii Moldova. Și vreau să vă asigur, domnule viceguvernator Ianioglo, că mâine, atunci când mă voi vedea cu colegii, cu președinții celor două bănci extrem de importante: BERD și BEI, vom discuta despre investiții noi în Republica Moldova, inclusiv în autonomia găgăuză. Atunci când mă voi vedea, la Soci, cel puțin preconizez să mă văd cu Premierul rus Dmitri Medvedev, vom discuta, inclusiv despre relația pe care o au agenții economici din autonomie cu Federația Rusă. Când voi merge cu vinificatorii noștri, la începutul lui martie în SUA, voi insista ca și vinificatorii din Găgăuzia să facă parte din această delegație, pentru a vedea cum putem împreună să participăm la intrarea pe o piață enormă, extrem de promițătoare pentru vinificatorii noștri”, a spus premierul.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By