15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Leancă despre Dumitru Matcovschi: Astăzi nu ne mai putem imagina ţara noastră fără acest nume

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

„Eu mă grăbesc, tu te grăbești, el se grăbește…” Este motto-ul festivităţii de inaugurare a Anului Dumitru Matcovschi. Evenimentul s-a desfăşurat la Teatrul Național “Mihai Eminescu” la care a participat şi prim-ministrul Iurie Leancă.

În discursul său, oficialul a subliniat că Matcovschi nu a fost un simplu poet, ci un „Om al Cetăţii, la a cărei edificare a contribuit plenar şi la a cărei temelie s-a zidit, aducându-şi pe altar viaţa şi verbul”.

Şeful Cabinetului de miniştri a precizat că Executivul nu a ezitat atunci când a decis ca 2014 să fie Anul Dumitru Matcovschi, contribuind astfel la evocarea unei mari personalităţi care s-a înscris fără să şovăie în rândurile celor care au iniţiat Mişcarea de Eliberare Naţională.

„ Şi iată că astăzi nu ne mai putem imagina ţara noastră fără acest nume. Sunt creaţii literare, dar, înainte de toate, civice – care au făcut istorie şi pe care s-a clădit istoria Republicii Moldova de astăzi. Datoria noastră e să facem astfel, încât această istorie şi cei care s-au jertfit în numele ei să nu fie uitaţi. Doar astfel opera lui Dumitru Matcovschi şi a confraţilor săi de condei va fi valorificată şi va continua să cultive demnitatea şi verticalitatea generaţiilor viitoare”, a mai spus Iurie Leancă.

Scriitorul, poetul și dramaturgul Dumitru Matcovschi a încetat din viaţă în 2013. Pentru meritele sale deosebite, a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe, decorat cu distincţia supremă „Ordinul Republicii”, titlul „Scriitor al Poporului” și Premiul de Stat al Republicii Moldova.

În luna noiembrie anul trecut, deputaţii, la propunerea Guvernului, au votat un proiect prin care au declarat anul 2014 drept Anul Dumitru Matcovschi.

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img