Leancă a criticat dur decizia unei instanţe din Comrat în cazul Victoriabank

leancaaa

Premierul Iurie Leancă a criticat joi din nou justiţia moldovenească, referindu-se în acest sens la decizia unei instanţe de judecată de la Comrat, care a anulat deciziile Băncii Naţionale privind Victoriabank, înainte ca acestea să fie aprobate.

”Instanţa de la Comrat a anticipat decizia BNM şi nu este prima data când cei din justiţia moldovenească ne creează probleme”, a declarat Leancă.

El a precizat că autorităţile sunt determinate să întreprindă acţiuni pentru ca asemenea situaţii să nu se mai repete. ”Am convenit cu colegii din Parlament ca în primele şedinţe să revenim la cadrul legal care reglementează activitatea BNM astfel că nu orice instanţă din Republica Moldova se va putea pronunţa pe deciziile BNM care vizează politica monetară, atitudinea faţă de acţionari. Vom acţiona şi mai insistent în privinţa reformei justiţiei”, a declarat Leancă.

El a mai adăugat că la Comitetul pentru stabilitate financiară au fost luate decizii care vor permite transparentizarea structurii acţionarilor, ”astfel ca în viitor să nu mai permitem ca astfel de situaţii să fie create”.

Amintim că Banca Naţională a blocat, printr-o decizie aprobată miercuri, pachetul de control a două grupuri de acționari din cadrul Băncii Comerciale Victoriabank pe motiv că aceştia acţionau în mod orchestrat. Joi, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Suma Chakrabarti a salutat această decizie. ”Ne face mare plăcere că BNM a reacţionat, fiind sprijinită şi de Guvern. Este un pas care respectă supremaţia legii şi arată că putem să avem reglementări robuste în sectorul bancar”, a menţionat oficialul.

Preşedintele Victoriabank, Natalia Politov-Cangaş a anuntat într-un interviu pentru Agenţia “Infotag” că un grup de acţionari minoritari, în spatele cărora ar sta Veaceslav Platon, încearcă să preia fraudulos controlul băncii.

Adunarea Extraordinară a Acţionarilor, desfăşurată astăzi, a decis că Natalia-Politov Cangaș rămâne în funcția de președinte de la Victoriabankli a ales și un nou Consiliu de Administrație al băncii.
SURSA: ABCNews.md

You may also like

Comments are closed.

By