Fostul şef al Căii Ferate învinuit de delapidări de 400 de mii de euro

STRUNA

Procuratura de Transport a finalizat şi expediat în instanţa de judecată 10 cauze penale vizînd comiterea infracţiunii de evaziune fiscală de peste 12 milioane de lei şi lucrează asupra unui dosar în care figurează fostul director al Căilor Ferate Vitalie Strună, de aproximativ 400 de mii de euro.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că mai mulţi agenţi economici, fiind vorba de 10 firme, au efectuat tranzacţii fictive de mărfuri Căii Ferate în valoare de 75 de milioane de lei. În realitate însă, potrivit celor constatate de procurori, aceste tranzacţii nu au fost confirmate prin efectuarea livrărilor, nefiind calculate şi achitate impozite şi taxe la bugetul de stat în sumă totală de peste 12 milioane lei.
Procuratura susţine că în aceste cazuri a fost implicat şi un inspector fiscal şi nu exclude şi participarea unor vameşi.

Cauza a fost pornită în baza unui raport al Curţii de Conturi.

În scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracţiune, procurorii au aplicat sechestre pe 12 conturi bancare a mai multor întreprinderi, care deţin mijloace financiare pe conturi. Pe moment, persoanele învinuite au interdicţia de a părăsi localitatea, iar procurorii întreprind acţiuni de urmărire penală în scopul depistării locului aflării a încă 2 organizatori ai respectivei scheme criminale şi tragerii lor la răspundere penală.Pentru comiterea evaziunii fiscale, Codul penal prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 6 ani

De asemenea, procuroorii din transport au mai anunţat că într-un alt dosar, fiind virba de delapidare de fonduri, figurează fostul director al CFM Vitalie Strună. Este vorba de o sumă de 400 de mi ide euro care a fost transmisă peste hotare, unde se află şi Strună, care riscă închisoarea de la 8 la 15 ani.

Autor: SV, hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By