977 de persoane au neglijat regulile de aflare în zona de frontieră

big-politia-de-frontiera-va-crea-echipe-mobile

Angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul anului 2013, au înregistrat 972 cazuri de încălcare a regimului de frontieră cu implicarea a 977 de persoane. Cele mai multe abateri, 660, au fost comise nu din necunoașterea regulilor de aflare în zona de frontiera, ci din rea-voință. La fel, un număr mare de acțiuni ilegale îl reprezintă braconajul piscicol și cinegetic, dar și defrișarea fâșiilor forestiere. Astfel, inspectorii de frontieră au reținut 256 persoane pentru braconaj şi 56 pentru tăierea ilegală a pădurii. Din numărul total de persoane reținute, majoritatea o constituie cetățenii moldoveni – 925, urmați fiind de ucraineni – 38, români – 8, ruși – 3, un azer și 2 apatrizi.

Pe lângă cazurile de depistare a persoanelor care încearcă să traverseze frontiera de stat în mod ilegal, recurgând la diverse tertipuri, poliţiştii de frontieră identifică cetățeni moldoveni sau străini care nu ţin cont de regulile de aflare în zona de frontieră. În cele mai dese cazuri, persoanele reținute s-au dovedit a fi locuitori ai satelor din proximitatea hotarului, aceștia fie că intră ilegal, fără a anunța cel mai aproape Sector al Poliției de Frontieră despre intențiile lor, practică ilicit pescuitul sau vânatul, defrișează ilegal pădurile sau efectuează diferite lucrări fără a avea autorizaţia de la organele de resort. Doar în prima lună a anului 2014, inspectorii de frontieră au reţinut 80 de persoane care au ignorat regulile de aflare în zona de frontieră, toți fiind cetățeni ai Republicii Moldova.

Pentru a preîntâmpina asemenea cazuri, Poliția de Frontieră vine cu unele recomandări, care vor facilita accesul persoanelor în zona de frontieră.

Mai întîi de toate, trebuie de menţionat că, orice intrare, trecere a persoanelor şi mijloacelor de transport în zona de frontieră se efectuează numai în coordonare cu reprezentanţii Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Accesul în zona de frontieră se autorizează în baza unui permis eliberat în subdiviziunile teritoriale ale instituției, de către polițiștii de frontieră. Permisul nu este necesar pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră, care călătoresc pe drumurile ce traversează zona de frontieră, precum şi angajaţilor autorităţilor publice care activează pe teritoriu. În zona de responsabilitate, desfăşurarea activităţilor economice şi de altă natură de către persoanele fizice sau juridice, nu trebuie să dăuneze sănătăţii populaţiei, securităţii Republicii Moldova şi statelor vecine, cât și să împiedice întreţinerea şi supravegherea frontierei de stat.

Pescuitul este permis pe timp de zi până la frontiera de stat, iar pe timp de noapte la cel puţin 500 m faţă de graniță. În 2013, de această regulă nu au ţinut cont 243 de persoane.

Vânătoarea de-a lungul frontierei, pe segmentul de 500 m de la linia frontierei spre interior, este interzisă. Până la această limită vânătoarea este permisă doar în perioada luminoasă și cu avizarea prealabilă. La fel, tragerea cu arma şi urmărirea animalelor peste graniță sunt interzise. Pe parcursul anului 2013 au fost înregistrate 13 cazuri de braconaj cinegetic.

Lucrările de prospectare şi exploatare a subsolului se efectuează doar cu avizarea prealabilă a Poliţiei de Frontieră, la o distanţă de cel puţin 20 m de la frontiera de stat.

În această ordine de idei, Departamentul Poliţiei de Frontieră din cadrul MAI face apel către toți doritorii de a se afla în zona de frontieră ca aceștia să manifeste o atitudine conştiincioasă faţă de regulile existente la frontieră.
sursa: Poliţia de Frontieră

You may also like

Comments are closed.

By