1744 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul RM. Toţi au fost reţinuţi

vama

Angajaţii Poliţiei de Frontieră, pe parcursul anului 2013, au identificat în punctele de trecere 1744 de cetățeni străini, care nu au respectat legislația Republicii Moldova. Aceștia au depășit termenul de ședere prevăzut în articolul 333 al Codului Contravențional al RM (Încălcarea regulilor de şedere în Republica Moldova).

Printre persoanele care au ignorant cel mai des obligațiile și responsabilitățile ce le revin străinilor aflați pe teritoriul țării, se numără cetățenii Federației Ruse – 728, Ucrainei – 444, României – 139, Turciei – 70, Azerbaidjanului – 37, dar și ai altor state.

Cele mai multe persoane străine au fost depistate la frontiera moldo-ucraineană – 950, altele 624 au fost reținute în punctul de trecere Chișinău-Aeroport și 170 cetățeni străini – la ieșirea din țară prin punctele de trecere de la frontiera moldo-română.
O tendință similară se observă și în 2014, de la începutul anului, polițiștii de frontieră au înregistrat 201 încălcări ale regimului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova. Întăietate o dețin rușii – 131, ucrainenii – 49, fiind urmați de kazahi și uzbeci, a câte 4 persoane.

Poliţia de Frontieră vine cu un apel către persoanele interesate să călătorească în Republica Moldova și recomandă ca acestea să se asigure că cunosc anumite reguli și cerințe, față de cetățenii străini. Astfel, cetățeanul străin are dreptul legal de ședere pe teritoriul țării timp de 90 de zile, într-un interval de 6 luni. Pot fi efectuate mai multe călătorii în acest interval de timp, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie să depășească cifra de 90, de la data primei intrări în Republica Moldova. Dupa consumarea celor 90 zile, cetățeanul străin este obligat să părăsească Republica Moldova, însă poate reveni din nou, după expirarea termenului de 6 luni, de la data primei intrări.

Încălcarea de către cetăţenii străini şi apatrizi a regulilor de şedere în Republica Moldova, manifestată prin şedere fără acte de identitate, cu documente neautentice, sau al căror termen de valabilitate a expirat; prin eschivare de la părăsirea teritoriului ţării după expirarea termenului de şedere acordat; prin nerespectarea regulilor de intrare şi de ieşire din Republica Moldova; prin eschivare de la examenul medical pentru depistarea virusului imunodeficitar (HIV); prin declararea de date false în vederea obţinerii vizei, permisului de şedere sau buletinului de identitate, se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale, cu sau fără expulzare din Republica Moldova.

moldova24.info cu referire la border.gov.md

You may also like

Comments are closed.

By