“Timpul” acuză Jurnal TV de manipulare şi califică solidarizarea cu JTV degradantă şi descalificantă

Jurnal

Ziarul “Timpul” a lansat o declaraţie în care explică de ce nu se solidarizează cu Jurnal TV și cu celelalte posturi scoase din grila mai multor operatori prin cablu. Redacţia publicaţiei consideră descalificantă și degradantă din punct de vedere moral o solidarizare mercenarii de presă, care au compromis jurnalismul democratic prin execuțiile mediate publice organizate în perioada guvernării comuniste.

Vedeţi mai jos declaraţia ziarului :

“Recent, un mercenar de presă care, până la 2009 a măcelărit, la comanda comuniștilor, opoziția democratică seară de seară la EU TV, a acuzat publicația noastră că „nu s-a solidarizat cu Jurnal TV și cu celelalte posturi închise”.

Înainte de a discuta despre lipsa așa-zisei „solidarități” este cazul să enunțăm câteva fapte care au stat la baza acestei manipulari grosolane a opiniei publice, botezată de cei de la Jurnal TV ca „atac fără precedent”.

1. Niciunul din posturile TV vizate nu a fost închis.
2. Jurnal TV a dezlănțuit o campanie zgomotoasă de manipulare a opiniei publice ce viza o decizie inexistentă a CCA.
3. Legislația din domeniul audiovizualului nu prevede și nici n-a prevăzut vreodată existența unor posturi TV, cu excepția IPNA, care ar urma să fie distribuite obligatoriu de cabliști.

Reieșind din faptele enunțate, rezultă univoc că agenda discuțiilor publice impusă de Jurnal TV era una falsă, iar așa-zisul „atac fără precedent” nu-i nimic altceva decât o noua campanie de manipulare și dezinformare, lansată de proprietarii acestui post TV, în scopuri eminamente politice care nu au nici o legătură cu presa sau cu libertatea de exprimare.

Din aceste considerente, TIMPUL a considerat imposibil să se solidarizeze cu foști colaboratori „cu misiuni speciale” ai ex-președintelui comunist V. Voronin și cu personajele obscure care au acumulat averi în perioada guvernării comuniste, iar la ora actuală finanțează Jurnal TV. De asemenea, am considerat descalificantă și degradantă din punct de vedere moral o solidarizare cu acei mercenari de presă, care au compromis jurnalismul democratic prin execuțiile mediate publice organizate în perioada guvernării comuniste. Societatea n-a uitat de „jurnalismul” de la Euro TV, identic cu cel practicat actualmente la Jurnal TV.

Societatea nu a uitat cum au fost partajate în 2006-2007 posturile Antena C și Euro TV între PCRM și PPCD. Unul din cei doi finanțatori ai Jurnal TV, la acel moment membru al Consiliului Municipal, a votat pentru „privatizarea” acestor două posturi și aruncarea în stradă a zeci de jurnaliști.
Patronii Jurnal TV, la fel ca și mercenarii de presă care se produc la această televiziune, au fost parte a guvernării comuniste care în 2004 a încercat prin procese judiciare la comanda să închidă ziarul TIMPUL. Aceeași guvernare comunistă, la 24 iunie 2004 a atacat-o banditește pe jurnalista Alina Anghel, iar la 15 ianuarie 2008 persoane din anturajul PCRM și PPCD au organizat vandalizarea redacției TIMPUL. Tot la comanda regimului comunist, în 2008, Procuratura i-a deschis dosar penal redactorul șef de la TIMPUL, C. Tănase, pentru că a declarat la un miting al jurnaliștilor că R. Moldova nu are viitor dacă nu scapă de Voronin și armata rusească de la Tiraspol! În perioada de până la 2009, mai mulți jurnaliști (V. Saharneanu, N. Dabija, P. Bogatu, N. Negru, C. Tănase) și mai multe instituții de presă (TIMPUL, JURNAL de CHIŞINĂU, ZIARUL DE GARDĂ, Literatura și Arta, postul de radio VOCEA BASARABIEI) erau ținta campaniilor mediatice organizate sistematic de acei mercenarii de presă care ieri erau în slujba regimului Voronin, iar azi dictează politica editorială la Jurnal TV.

Prin urmare, participarea la campaniile de manipulare organizate de acest post TV, sub pretextul solidarității de breaslă, ar însemna să aduci o ofensă bunului simț și să compromiți noțiunea de solidaritate de presă. În acest context, menționăm că datorită manipulărilor grosolane și campaniilor mincinoase derulate permanent de Jurnal TV, majoritatea liderilor de opinie de valoare care anterior activau la acest post, au refuzat colaborarea cu această instituție.

Cu un asemenea „jurnalism” noi nu ne putem solidariza! Redacția TIMPUL”

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By