Tănase: Referendumul din Găgăuzia nu va avea loc

gagauzia_gagauzinfo_md

În cadrul emisiunii „ÎnProfunzime”, de la PRO TV, preşedintele Curţii Constituţionale a declarat că referendumul din Găgăuzia, preconizat pentru 2 februarie 2014, nu va avea loc. Potrivit lui Alexandru Tănase, acţiunile politice din regiunea autonomă nu au acoperire juridică.

„În 2 februarie nu avea loc nici un referendum, decizia Adunării Populare a fost suspendată. Dacă vor organiza, acela nu va putea fi numit referendum”, a declarat Tănase.

La rândul său, deputatul PCRM, Grigore Petrenco susţine contrariul. Comunistul afirmă că referendumul se va desfăşura pe motiv că nu este niciun pericol pentru statalitatea RM, dar şi pentru că nu există o hotărâre definitivă a instanţei de judecată care să anuleze decizia Adunării Populare din Găgăuzia de a organiza plebiscitul. Mai mult, comunistul este de părerea că după Găgăuzia vor urma acest exemplu şi alte localităţi, cum ar fi Taraclia sau Basarabeasca.

„Când nu există o hotărâre definitivă a instanţei de judecată nu putem spune că acest referendum va fi declarat ilegal. Guvernul de la Chişinău crează tensiuni. Dosarele penale sunt o provocare, orchestrate de Chişinău, susţinut de Bucureşti, de domnul Băsescu, care face declaraţii antistatale”, susţine Petrenco.

Preşedintele CC, însă, a fost de altă părere.

„Hotărârea din 5 decembrie 2013 este executorie. Nu este nevoie de altă instanţă ca ea să fie executată. În majoritatea ţărilor referendumul nu este tratat ca un exerciţiu populist, se pune în aplicare când sunt anumite probleme”, a adăugat preşedintele CC.

Amintim că Adunarea Populară din Găgăuzia a decis organizarea a două referendumuri pe 2 februarie, pentru ca locuitorii să aleagă fie aderarea Republicii Moldova la UE, fie apropierea de Uniunea Vamală. Şi asta în pofida faptului că deciziile de desfăşurare a plebiscitelor au fost anulate de instanţa de judecată din Comrat. În plus, şi Procuratura Generală a pornit pe numele autorităţilor din Autonomie un dosar penal pentru samovolnicie.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By