SUA avertizează Guvernul de la Kiev cu sancţiuni

Anti-government protest in Kiev, 24/11/13

Casa Albă a îndemnat duminică la încetarea imediată a confruntărilor violente din Ucraina între manifestanţi şi forţele de ordine, ameninţând cu eventuale sancţiuni.

„Suntem foarte îngrijoraţi de violenţele care au avut loc astăzi (duminică) pe străzile din Kiev şi îndemnăm toate părţile la o detensionare imediată a situaţiei”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional american pentru Securitate, citată într-un comunicat.

„Amplificarea tensiunii în Ucraina este consecinţa directă a eşecului Guvernului de a recunoaşte revendicările legitime ale populaţiei ucrainene (…). Statele Unite continuă să examineze măsuri suplimentare – inclusiv sancţiuni -, ca răspuns la folosirea violenţei”, a continuat ea.

Confruntări violente, care s-au soldat cu zeci de răniţi, au izbucnit duminică seara, la finalul unei manifestaţii, la Kiev, la care au participat aproximativ 200.000 de opozanţi proeuropeni, după adoptarea de noi legi care consolidează sancţiunile împotriva contestatarilor.

„Îndemnăm Guvernul ucrainean să adopte măsuri care să reprezinte progrese în Ucraina, inclusiv abrogarea legilor antidemocratice adoptate în ultimele zile, retragerea poliţiei antirevoltă din centrul Kievului şi începerea unui dialog cu opoziţia politică”, a declarat Hayden.

Preşedintele Viktor Ianukovici a promis să creeze luni o comisie privind soluţionarea crizei.

Sursa: mediafax.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By