Penibilul Formuzal (BLOG)

658x0_formuzal

Iată că şi povestea cu referendumul începe să se desumfle câte puţin şi, din “voinţă a poporului” (aşa cum încearcă să ne-o prezinte Formuzal de mânuţă cu PCRM), acesta se transformă într-o acţiune de PR, achitată din banii unui “binevoitor” rus originar din Republica Moldova.

Ceea ce se dorea a fi perceput ca o acţiune de trezire a spiritului combativ al găgăuzilor (lucru care potrivit planurilor PCRM ar fi servit drept catalizator pentru destabilizarea situaţiei în întreaga ţară), nu este până la urmă decât un alt fâs electoral al comuniştilor, fâs pe care până la urmă îl va mirosi tot Formuzal.

După ce a înţeles că nu va putea cheltui bani de la buget pentru organizarea referendumului, Formuzal a lansat declaraţii din care reieşea că cetăţenii din găgăuzia sunt atât de aprinşi şi de dornici să-şi exprime opţiunea, încât vor aduna de sinestătător banii pentru organizarea acestui referendum. Iată că astăzi presa de la Chişinău scrie că finanţatori sunt ruşii. Ceea ce trebuie să înţelegem din asta este că locuitorii din UTA Găgăuzia nu au dorit să dea nici un sfanţ pentru acţiunea de PR a Comuniştilor şi a lui Formuzal, sau că îi doare profund în cot de uniunea vamală şi orice alte propuneri venite din partea ruşilor.

Acum chiar şi pentru cei mai neiniţiaţi în ale politicii este clar că nu cetăţenii din găgăuzia vor acest referendum ci PCRM şi clovnul lor de buzunar – Formuzal. Dar nici ei nu o vor sincer, ci o vor la comanda ruşilor (nu degeaba tot de acolo vin şi banii) şi de aceea trebuie să-i înţelegem şi, undeva, poate, să-i compătimim.

În eventualitatea revenirii comuniştilor la putere, nu le va conveni să preia în administrare un stat divizat de ideea vectorului extern, mai ales că singuri îşi dau seama că vor fi nevoiţi să ia şi ei trenul spre Europa – aceasta fiind unicul drum. Atunci vor avea un ţap ispăşitor – Formuzal, care crează tensiune în societate şi pe care îl vor chema la calm. Iar el va arăta în acel moment ca o femeie de care care şi-a dat seama că cineva a profitat de ea. Acest lucru nu se va întâmpla însă decât în cazul, cum am mai spus, în care comuniştii vor reveni la putere. Cel mai probabil niciodată.

Un alt motiv pentru care anume Formuzal va fi acela care îşi va mirosi propriul pârţ este nesupunerea legilor Republicii Moldova şi neexecutarea deciziei executorii care interzice organizarea referendumului. Şi trebuie să fiţi siguri că anume asta se va întâmpla, iar amicii săi de conjunctură – comuniştii – care nu au nici un alt interes în afară de revenirea la putere prin destabilizarea situaţiei din ţară, îl vor lăsa să se descurce singur, aşa cum au procedat ei de fiecare dată cu personaje de unică folosinţă.

sursa: VOXPUBLIKA

You may also like

Comments are closed.

By