Moldova va prelua experiența olandeză în domeniul agriculturii

teren-porumb_b

Intenția a fost anunțată de Premierul Iurie Leancă la întrevederea de la Haga cu ministrul Agriculturii al Regatului Ţărilor de Jos, Sharon Dijksma. Oficialii s-au pronunţat pentru inițierea unor proiecte comune în domeniul agricol și pentru intensificarea schimburilor comerciale, se spune într-un comunicat difuzat de Guvern.

„Republica Moldova şi Olanda, cel mai mare exportator de produse agricole al UE și al doilea la nivel mondial, după SUA, au un potenţial de colaborare enorm în domeniul agriculturii. Regimul de comerț liber pe care îl va obține în curând țara noastră cu Uniunea Europeană va crea noi oportunități pentru potențialii investitori olandezi în economia Moldovei și este un garant atât pentru investitor, cât și pentru consumator, odată ce este bazat pe siguranța și trasabilitatea alimentelor”, a spus Premierul.

Şeful Executivului a mulţumit Olandei pentru susţinerea exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa UE, prin eliminarea cotelor începând cu 1 ianuarie 2014.

De asemenea, oficialii au convenit asupra organizării, în Olanda, în toamna anului curent, a unui Forum moldo-olandez a oamenilor de afaceri.

Partea olandeză și-a exprimat intenția de a importa din țara noastră vinuri și produse agroalimentare, precum şi disponibilitatea de a transfera experiența în domeniul producerii și comercializării produselor de origine animală și vegetală.

„Moldova este un producător nou pentru consumatorul olandez. Apreciem calitatea vinului moldovenesc și suntem pregătiți să vă oferim suport în dezvoltarea sectorului agricol și în identificarea noilor piețe de desfacere”, a afirmat Sharon Dijksma.

Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova şi Olanda cu produse agricole şi agroalimentare în primele 9 luni ale anului 2013 a constituit 13 milioane USD. Moldova exportă în Olanda produse de origine vegetală, tutun şi articole de tutun, și importă produse procesate de origine animală și vegetală.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By