Maia Sandu s-a ales cu un dosar şi riscă o amendă de până la 10 mii de lei

maia sandu

Preşedintele PL a declarat, astăzi, că ministrul educaţiei, Maia Sandu, s-a ales cu un dosar contravenţional. Acesta i-a fost deschis de către Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal pentru că nu s-a subordonat deciziei de a stopa procesul de colectare a datelor personale de la elevi.

„Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, în baza sesizării din 10 decembrie 2013, a constatat că ilegalităţile la Ministerul Educaţiei continuă. Au suspendat operaţiunea de colectare a datelor, iar ministrului i-a fost deschis un dosar contravenţional pentru insubordonarea deciziei Centrului”, a declarat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

Conform articolului, Maia Sandu riscă o amendă de până la 10 mii de lei şi interzicerea de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de la 3 luni până la un an. Conducerea PL consideră că este o pedeapsă prea blândă şi solicită demisia ministrului educaţiei.

„Considerăm că este incompatibilă cu funcţia pe care o deţine şi trebuie demisă. Facem apel către prim-ministrul Iurie Leancă să se adreseze preşedintelui RM să fie demisă din funcţie Maia Sandu, ministru al PLDM. Dăm un exemplu prost copiiilor”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

În plus, liberalii cer şi Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestui caz ca nu cumva datele elevilor să ajungă pe masa celor din PLDM.

„Solicităm Procuraturii Generale să se sesizeze. Nu avem siguranţa că Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, în baza sesizării noastre, a oprit procesul şi a ridicat datele cu caracter personal de la Ministerul Educaţiei şi nu au fost făcute copii ale datelor elevilor, să verifice dacă datele n-au fost transmise partidului (n.r. PLDM)”, a adăugat Valeriu Munteanu.

Amintim că Ministerul Educației a emis un ordin prin care elevii trebuiau să îndeplinească un chestionar în care să prezinte datele personale, inclusiv ale părinţilor. Anul trecut, PL a atenţionat opinia publică precum că ME comite o ilegalitate şi că în spatele acestei acţiuni s-ar afla PLDM care doreşte să obţină codul personal pentru a frauda viitoarele alegeri.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerul Educației au calificat aprecierile deputaților PL drept dezinformare a publicului și că sunt nişte interpretări tendențioase.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By