LECȚIA VEȘNIC NEÎNVĂȚATĂ A OMENIRII

uruguai

În fiecare zi deschid cu strîngere de inimă internetul.

În fiecare zi  apune ba un poet, ba o realizatoare de emisiune televizată, ba un cîntăreț, ba un actor,  ba un politician(ceva  mai rar).

Și lumea de 2014 ani tot nu învață nimic, și tot calcă  omul de-alături, dorindu-l pînă diseară cadavru, dorindu-l  îngropat de viu, cu zile,  precum spun țăranii basarabeni.

Aflu că în India, pentru a nu se uita cît de scurt e drumul de la Viață la Moarte școlile sunt construite în fața cimitirelor.

Fiindcă memoria omului e barbar de scurtă și pofta de bani e  fără margini sub cer.

În fiecare zi citesc despre VIP-uri în Slipuri(de aici și SRL “SLIP Magazin”), despre Oamenii  Anului cutare, despre personalități  corupte, dar marcante, despre mari  genii(?), uitînd că noi, de fapt,  suntem niște fire de nisip în palma Domnului, care ne poate sufla în orișice clipă, cu milioanele și miliardele noastre cu tot.

Și vom pleca, lăsînd toate băncile de economii și cele sociale în afara unui sicriu poleit cu aur, realizat din metal chipurile necoroziv, chiar dacă procesiunea  funerară  va fi transmisă în direct la toate posturile de televiziune din statul  jefuit decenii la rînd.

Privesc  cu admirație gestul  Papei Francisc, cel care donează milioane de euro pentru săracii Planetei  și e  hotărît  să se lepede de preoții  homosexuali, îl văd  cu inima pe Patriarhul Pavle al Serbiei, circulînd cu troleibuzul și tot el oferind 90 % din pensia și salariul său celor nevoiași, îl văd pe președintele  Paraguayului , Horacio Cartez, cum își respectă  promisiunea electorală  și donează tot salariul său pentru 5 ani în scopuri de binefacere, mă plec în fața lui Jose Mujica,  cel mai sărac  și modest președinte din lume, cel al Uruguayului, care-și donează în scopuri caritabile 90 % din salariu și mă uit cu nedumerire la bivolii politici români de pe ambele maluri ale Prutului , care nu se mai satură de îmbogățire și pentru care cuvintele  În exces sau  Excesivde mult nu sunt decît niște metafore, niște figuri de stil și nimic mai mult.

Degeaba a murit Christos  pe cruce, în zadar cuceritorul lumii întregi Alexandru Macedon a poruncit să fie înmormîntat cu mîinile goale și scoase din sicriu, ca umanitatea să ia aminte că dînsul, avînd toată averea la picioare, nu ia nici un lingou de aur cu el, pe lumea cealaltă.

Omul de afaceri “contemporan  cu fluturii”, nu “cu Dumnezeu”(L.Blaga), are numai un vis: de a  ajunge în Politică, de unde se poate lesne transforma din milionar în multimilionar(vorbim de lei), apoi poate deveni  milionar  în dolari, apoi  în euro, pe urmă ajunge rapid  multimilionar în dolari și euro, după aia– multimilionar și multimiardar în dolari și euro, pînă  e  îmbrățișat pe neprins de veste de  Cancerul necruțător, ce nu  poate fi cumpărat  cu toți banii din băncile și aeroporturile avute.

În Basarabia sovietică căminele celor de la  Universitatea de Stat “V.I. Lenin”  au fost construite peste un cimitir, Guvernul–-la fel, iar voi, naivii, vreți să se îndure Cerul de niște guvernanți care numai de Dumnezeu nu au teamă?

Ei se înnavuțesc  fără nici un fel de măsură, preacurvesc  fără vreo remușcare și scuipă obrazul curat al săracului alegător, ce-i votează din 4 în 4 ani, mai dîndu-le-o șansă și iertîndu-i  precum și ei sunt iertați de Iisus.

Dar  păstorii pămîntești ai acestora  uită chiar  a doua zi după ce-au fost realeși că nu vor fi veșnici nici ei pe pămînt  și că nu vor putea lua cu ei în cavouri tot ce-au furat din bugetele celor două state VECINE și-n cel mai bun caz DOAR SURORI.

Iar ceea la ce m-am referit aici nu rămîne decît Lecția  veșnic neînvățată a Omenirii, una care nu ne e de nici un folos nici nouă  și pe care o trecem cu vederea și cu auzul, uitînd că Mîine ar putea cineva, pe neașteptate, să  ne bată, grăbită,  în geam…

“Ești pregătit, Vladimire?

Călcat ți-i  costumul, Ilane?

Pornim cu trăsura, ce stați???”

(În imagini îl vedeți pe cel mai modest președinte al lumii, Jose Mujica, din Uruguay).

Sursa: Traian Vasilcău, VoxPublika

You may also like

Comments are closed.

By