Leancă se laudă cu produsele agricole moldoveneşti. Consumatorii europeni vor aprecia calitatea acestora

leanca conferinta

La deschiderea Conferinței miniștrilor Agriculturii și Dezvoltării Rurale din statele Parteneriatului Estic şi Uniunea Europeană, premierul Iurie Leancă a declarat că este mândru de faptul că Moldova este ţara care găzduiește prima reuniune de acest gen. Potrivit lui, astfel de evenimente demonstrează solidaritatea Uniunii Europene față de partenerii săi.

În cadrul Conferinţei, Leancă a subliniat importanţa domeniului agroalimentar pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2013, sectorul agricol a generat 12% din PIB și a oferit locuri de muncă directe pentru aproximativ un sfert din populația ocupată. Producția agroalimentară reprezintă 40% la totalul exporturilor, unde sunt angajați aproximativ 35% din populaţia aptă de muncă din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Îmi amintesc de un raport în care s-a sugerat că pentru a valorifica pe deplin potențialul său de producție, agricultura Moldovei are nevoie de aproximativ 2 miliarde de dolari de investiții. Pentru Moldova, este o cifră astronomică, de aceea atragerea banilor „ieftini şi de lungă durată” este atât de importantă”, a precizat Prim-ministrul.

În context, Iurie Leancă s-a referit la creditul oferit de Banca Europeană pentru Investiții, în valoare de 75 milioane de euro, pentru implementarea unui proiect de succes în domeniul vinicol.

La final, Șeful Executivului a declarat: „Credeți-mă: consumatorii europeni vor aprecia calitatea și gustul produselor agricole moldovenești”.

În cadrul reuniunii, participanții au avut posibilitatea să viziteze o expoziție cu produse agricole moldovenești, inclusiv să le degusteze.

leanca degustare

La eveniment au mai participat Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, precum şi miniștrii și viceminiștrii Agriculturii și Dezvoltării Rurale din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina) și din mai multe state membre ale Uniunii Europene (în total 25 delegații).

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By