19.4 C
Chișinău
Saturday, July 24, 2021

ISTORIE // S-a născut Elvis Presley, supranumit “regele rock-ului”

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

8 ianuarie, istoricul zilei

307:  Imparatul chinez  JinHuidi din dinastia Jin este otravit  de  printul regemt Sima Yue, care ii succede la tron.

482 : A decedat sfantul Severinus de Noricum; (n. 410).În italiana  a rămas cunoscut sub numele de San Severo sau San Severino.

Este sfântul ocrotitor al Bavariei  și protectorul celor căzuți prizonieri, al viticultorilor și al lânarilor. Este patronul ocrotitor al diecezei catolice de Linz și al diecezei catolice de San Severo in Italia.

Orașul San Severo, lângă Foggia (Italia), îi poartă numele. Pe scutul orașului San Severo, Sfântul Severin de Noricum este reprezentat călare pe un cal deasupra unui nor. Înveșmântat în alb cu ocruce roșie pe piept, ține în mâna stângă un steag roșu cruciat în timp ce cu dreapta binecuvântează orașul aflat sub nor.

Biserica catolică din incinta fortificată a cetății medievale a Severinului a fost inchinată sfântului Severin de Noricum. Colonia medievală s-a aflat inițial sub jurisdicția episcopului de , Kalocsa până la înființarea Episcopiei Catolice de Severin. Începutul acesteia a fost datat de  istoricul Nicolae Iorga în anul 1383.

1198: Urca pe scaunul pontifical de la Vatican, Papa Inocentiu al III-lea; ( n.1160 sau 1161 – d.  1216) .

Pope Innocent, III

Pontificatul lui Inocențiu al III-lea, reprezintă culmea puterii papale. Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus si sa-si subordoneze  regii catolici europeni. Faptul că a folosit pe unii suverani împotriva celorlalți a creat un precedent periculos.

1297:  Francesco Grimaldi, descendent al unui guelf din Genova, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa si la cea a emirului Marocului, partizan al Papei, a debarcat pe tarmul stancos al actualului Principat de Monaco.

Francesco (François) Grimaldi  supranumit “vicleanul”, este stramosul   genovez al actualei familii domnitoare care a luat in stapanire   Monaco  printr-un siretlic.

La 8 ianuarie 1297 Francesco Grimaldi,deghizat in calugar franciscan, cere gazduire  pentru o noapte in interiorul cetatii. Noaptea a deschis portile fortaretei pentru mica sa armata care astepta afara.

Sapte sute de ani de dinastie Grimaldi au fost serbati in Monaco in anul 1997.

 

Familia Grimaldi este una dintre cele mai vechi dinastii din lume. Astazi Principatul Monaco este un “paradis fiscal”,  in care impozitul pe venit a fost desfiintat printr-un decret emis in 1969.

1324: A murit Marco Polo, celebru călător şi scriitor veneţian.Călătoriile sale din Europa în China lui Kublai Han au fost descrise în lucrarea “Călătoriile lui Marco Polo”; (n.15.09.1254).

 

Foto: Marco Polo si o miniatură din ediţia originală “Il milione” – Călătoriile lui Marco Polo, publicată în timpul vieţii sale (Imagine: Wikipedia).

1337:  A murit pictorul şi sculptorul Giotto di Bondone.

Gioto-portret de Paolo Ucello

Pictor florentin, sculptor şi arhitect, Giotto a fost recunoscut ca primul geniu al artei italiene renascentiste (mozaic: „Navicella” – „Corabia Apostolilor”, fresce: „Sfântul Francisc dându-şi mantia săracului”, „Moartea seniorului din Celano” aflate la Bazilica San Francesco, Biserica Superioară şi Assisi, „Fuga în Egipt”, „Jeluirea lui Cristos”, „Noli me tangere” aflate la Capela Scrovegni din Padova); (n.1266).

 1392: Are loc prima menţiune documentară a “stolnicului” şi “păharnicului” în Muntenia.

Stema Munteniei

La 8 ianuarie 1392 are loc prima menţiune documentară a “stolnicului ” în Muntenia. În Moldova el apare atestat pentru prima oară la 18 noiembrie 1393. Stolnicul este un deregător personal al domnitorului, care se îngrijea de masa şi mîncările acestuia, precum şi de aprovizionarea curţii domneşti cu unele alimente.

Tot în această dată are loc şi prima menţiune a “paharnicului ” în Muntenia. În Moldova el se menţionează pentru prima oară la 16 septembrie 1408. Păharnicul este un dregător personal al domnitorului, care se ocupă de băutura necesară meselor curţii domneşti, avînd în grija sa paharele domnului şi ale oaspeţilor săi, precum şi aprovizionarea cu vin a pivniţelor domneşti.

1642: A murit Galileo Galilei, astronom, filosof, fizician italian, considerat unul din  „părintii” ştiinţei moderne.

Este unul dintre fondatorii mecanicii moderne si ai stiintei experimentale, celebru si prin replica rostita la anuntarea sentintei de catre inchizitie: “Eppur si mouve” (“Si totusi se-nvarteste!”); (n.15.02.1564).

1697:  Studentul Thomas Aikenhead din Edinburgh este executat pentru blasfemie. Este ultima executie de acest fel din Marea Britanie.

1713:  A murit Arcangelo Corelli, compozitor, violonist, pedagog şi dirijor italian; (n.17.02.1653).

1864: Se  deschide, după reorganizare, Şcoala Preparandala din Iaşi, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanţii înscrişi în anul întîi se afla şi Ion Creangă.

1873:  S-a născut Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, prim-ministru în mai multe rînduri, opozant al regimului comunist.

 

După un proces înscenat, acuzat de complot împotriva statului, Iuliu Maniu este condamnat in 1947 şi întemniţat la Sighet unde, la 80 de ani, moare în inchisoare in ziua de 5.02.1953.

1891:  S-a născut Walther Bothe, fizician german. A studiat radiaţiile cosmice şi structura nucleară. Premiul Nobel pentru fizică, în 1954, împreună cu Max Born; (m.08.02.1957).

 1892: In zilele de  8-9 ianuarie se desfasoara  la Sibiu, Transilvania, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român, care alcătuieşte un memorandum către împăratul austriac Franz Joseph, cuprinzînd revendicările românilor din monarhia austro-ungară.

Conferinţa alege preşedinte al partidului pe dr.Ioan Raţiu.

1896: A murit poetul francez Paul Verlaine, unul dintre precursorii simbolismului; (n.30.03.1844).

1910: S-a născut celebra balerină rusă Galina Sergheievna Ulanova; (d. 21 martie 1998).

1919: Comitetul Central Săsesc a recunoscut, la Mediaş, actul UNIRII Transilvaniei cu Romania, de la 1 decembrie 1918.

1926: Abdul-Aziz ibn Saud devine regele Hedjazului, redenumind țara Arabia Saudită.

1928 : A murit Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România; (n.06.03.1866).

1928: S-a născut regizorul Manole Marcus (“Zodia Fecioarei”, “Mitică Popescu”, “Marea sfidare”); (m.1994).

1933: Se constituie la Deva, in  România,“organizaţia democratica a ţărănimii muncitoare – Frontul Plugarilor”, sub conducerea dr.Petru Groza.

În septembrie 1935  Frontul Plugarilor a semnat un acord cu Uniunea oamenilor muncii maghiari din România ( MADOSZ), iar la 6 decembrie 1935, la Tebea,  sub gorunul lui Horea, a încheiat o înțelegere cu Blocul Democratic (organizație aflată sub influența PCR, pe atunci în ilegalitate) și si cu Partidul Socialist .

Membri marcanți ai organizației au fost, alături de Petru Groza: Romulus Zaroni si Octav Livezeanu.

 La 12 octombrie 1944, organizația a participat la constituirea Frontului National Democrat  (F.N.D.), împreună cu PCR  și alte partide de stânga. A contribuit la guvernare și la instaurarea comunismului în Romania  alături de  PCR   numit mai tarziu  Partidul Muncitores Roman  ).

La alegerile din 1946 a fost aliat al comuniștilor în cadrul asa-zisului Bloc al Partidelor Democrate.

A sfârșit prin a se autodizolva în 1953.

1935: S-a născut Elvis Presley, supranumit “regele rock-ului”; (m.16.08.1977).

1937: S-a născut in  Tiger Bay, Cardiff, Tara Galilor, intr-o familie mixta anglo-nigerina, Shirley Bassey, una dintre cele mai populare cantarete din Marea Britanie în ultima jumătate a secolului 20.

Shirley Bassey-LMK-051248.jpg

Este cunoscuta in intreaga lume  pentru interpretarea  unor cantece  din filmele cu  James Bond ( Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971), şi Moonraker (1979).

1942:  S-a născut matematicianul şi fizicianul britanic Stephen William Hawking, profesor la Universitatea Cambridge, unde este titularul catedrei de matematică („Universul într-o coajă de nucă”).

1944: Are loc  Procesul de la Verona, în care au fost judecaţi  pentru tradare,18 membri ai Marelui Consiliu Fascist Italian (o parte dintre acestia , printre care Galeazzo Ciano,ginerele lui Mussolini, au fost executaţi, la 12 ianuarie).

1947:  S-a născut David Bowie, cîntăreţ şi actor britanic.

1948: A murit pictorul, sculptorul şi poetul german Kurt Schwitters, adept al mişcării dadaiste, cunoscut ca „maestru al colajului” (n.20.06.1887).

1956: Cinci misionari crestini americani sunt uciși de către tribul Huaorani din Ecuador, la scurt timp după primul contact cu aceștia.

1958: Americanul Bobby Fischer a câştigat primul lui campionat naţional de şah, la vârsta de 14 ani.

1959: Generalul  Charles de Gaulle a devenit primul preşedinte al celei de a cincea Republici Franceze.

1961: In urma unui referendum  poporul francez a răspuns printr-un “Da” masiv la problema  dreptului la autodeterminare al  coloniei Algeria.

1971: Se deschide primul festival internaţional al filmului de la Belgrad (FEST), sub deviza “Această minunată lume nouă”.

1972:  A murit Iosif Bertok, operator şi regizor de film, operator de front în Serviciul cinematografic al Armatei austro-ungare în anii primului război mondial.

1976: A murit Zhou Enlai (Ciu En-lai), fost premier al Consiliului de Stat. Zhou Enlai a fost o mare personalitate a istoriei Chinei moderne. Prin întreaga sa activitate, desfăşurată de-a lungul a peste cinci decenii, a acţionat pentru progresul poporului chinez, pentru transformarea Chinei într-o ţară modernă, pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale acesteia; (n.05.03.1898).

1979 : S-a nascut  la Calinesti, Arges, fotbalistul  roman Adrian Mutu.

1990:  Decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) privind înfiinţarea Agenţiei Române de Presă, ROMPRES, în subordinea CFSN, prin reorganizarea Agerpres, care se desfiinţează.

1990: Tribunalul Municipiului Bucureşti autorizează funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă, PNŢ-CD, continuator al partidului istoric interzis în 1947. Corneliu Coposu este cel care îl organizează în chiar noaptea de 22-23.12.1989, lansînd un “Apel către ţară”.

1992: Stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Federaţia Rusă.

1996: A murit François Mitterand, preşedinte al Franţei între anii 1981-1995. Mitterand a evoluat din punct de vedere ideologic de la poziţia socialismului reformator la aceea a pragmatismului caracteristic unui reprezentant al naţiunii, susţinător al rolului cheie, din punct de vedere militar şi cultural, pe care Franţa era chemată să-l joace în arena internaţională.

Alături de Germania, Franţa lui Mitterand a ocupat un loc de frunte în cursa pentru Europa unită; (n.26.10.1916).

2004:  Queen Mary 2, cea mai mare navă de pasageri construită vreodată, este botezată de regina Elizabeth a II-a cu numele bunicii sale.

2007: A murit Sorana Coroamă-Stanca, regizor artistic, dramaturg, scenarist şi profesor universitar; (n.24.01.1921).

Calendar crestin ortodox

Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica

Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica

Sfantul Cuvios Gheorghe a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce isi imparte averea saracilor, merge la Ierusalim sa se inchine la mormantul Mantuitorului. Intra in cinul monahal la manastirea Hozeva.

Datorita ascezei, luptei impotriva patimilor, se umple de darul Sfantului Duh si devine un stalp insufletit si o icoana a tuturor bunatatilor atat pentru cei din manastire, cat si pentru cei din afara ei.

A stralucit cu nevointele si s-a dezlipit de toata desfatarea lumeasca, capatand si darul de a face minuni. Nu a slabit din infranare pana la trecerea sa la cele vesnice.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Emilian Marturisitorul;
– Sfintei Cuvioase Domnica;
– Sfintilor Mucenici Iulian si Vasilisa;
– Sfintilor mucenici care au crezut prin Sfantul Iulian;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Carterie;
– Sfantului Chir, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Sfantului Attic, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Prooroc Sameu Elamiteanul;
– Sfantului Agaton;
– Sfintilor Mucenici Teofil, diaconul, si Eladie.

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img