ISTORIE // În Rusia izbucnește o revoluție, îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea

revolucion-rusa-1905

22 ianuarie, istoricul zilei

1440: S-a nascut marele cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea; a încheiat procesul de unificare a pamânturilor rusesti  în jurul Moscovei si de formare a Statului Rus centralizat.

Image from www.booksite.ru

Prima soție a lui Ioan al III-lea a fost fiica domnitorului moldovean Stefan cel Mare , Elena. Cea de a doua soție a fost Zoe (Sofia) Paleolog, descendentă din ultimul împărat bizantin. În anii guvernării lui Ioan al III-lea s-au realizat construcții imense la Moscova printre care si  Kremlinul.

A  eliberat tara de sub jugul tataro-mongol si i-a alipit numeroase teritorii ; (d. 27.10.1505).

1506: Este constituita oficial Garda Elvețiana a Vaticanului.În acest an, un grup de 150 de elvetieni din Cantonul Uri, aflați în serviciul  Papei Iulius al II-lea, au defilat pentru prima oară in Roma, sub comanda căpitanului Kaspar von Silenen. Un acord care prevedea recrutarea de mercenari elvețieni pentru acest serviciu fusese încheiat încă din anul 1479  între Confederatia Elvetiana si Papa Sixt al IV-lea.

Uniforma oficială a Gărzii Elvețiene, în stilul epocii renascentiste, imbinaă culorile albastru, roșu și portocaliu. Legenda  spune că această uniformă ar fi fost creată după un desen-proiect al lui Michelangelo, insa această origine este legendară, știindu-se precis că actuala uniformă a fost concepută de comandantul Jules Repond,  în 1914, care s-a inspirat, pe câte se pare, din picturile lui Rafael.

1517: Sultanul  otoman Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo, dupa care  intregul Egipt a fost supus.

Selim I Called

1561: S-a nascut filosoful englez Francis Bacon;(“Noul Organon”); (d.09.04.1626).

1592: Moare Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței; (n. 1554).

1599 : A decedat compozitorul si organistul italian Cristofano Malvezzi (botezat la 28 iunie 1547). A fost unul dintre cei mai faimosi compozitori pe care i-a dat Florenta in timpul tranzitiei la stilul baroc. Una dintre cele mai mari compoziții ale vremii,a fost lucrarea sa  O Fortunato giorno .

1729 : S-a nascut Gotthold Ephraim Lessing, scriitor şi filosof german. A formulat principiile dramei realiste germane, conform cărora teatrul trebuie să ţină seama de dezvoltarea morală şi estetică a epocii (“Nathan Înţeleptul”, “Laokoon sau despre graniţele picturii şi ale poeziei”); (d.15.02.1781).

1788:Se naste Lord Byron (George Gordon), poet englez; (“Ghiaurul”, “Don Juan”, “Manfred”, “Cain”); (d.19.04.1824).

Alături de Percy Bysshe Shelley  si John Keats , contemporanii săi, este considerat unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englez.

A fost un lider regional al organizației revoluționare  Carbonari din Italia în revolta lor împotriva Austriei și mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Razboiului pentru independenta Greciei, fapt pentru care grecii îl consideră un erou național.

S-a  îmbolnăvit și s-a stins din viata la Missolonghi, in urma unei febre puternice , sfârșitul fiindu-i grăbit de lipsa de îngrijire medicală competentă. În Grecia i-au fost organizate funeralii naționale si s-a pus  capăt pentru un timp operațiunilor de pe câmpurile de luptă. Poetul  a fost  înmormântat in patrie la 16 iulie, la Hucknall Torkard Church , în apropiere de Newstead.

1826: A capitulat in fata miscarilor de eliberare nationala izbucnite pe acest continent,fortareata Callao din Peru, ultimul centru de rezistenta al colonialistilor spanioli din America de Sud .

1828: S-a nascut  Dora D’Istria,ducesa  Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare romano-albaneza; (d.17.11.1888).

Numele sau de nastere  era  Elena Ghica si a fost fiica marelui   ban Mihai Ghica și nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica, cel dintai domn pamantean al tarii Romanesti,dupa un secol de domnii fanariote.A fost prima femeie care a escaladat muntele Nont Blanc, la 1 iunie 1860.

1845: S-a nascut  Paul Vidal de la Blache, geograf francez, creator al scolii moderne franceze de “geografie umana”; (d.05.04.1918).

1849: S- a nascut  poetul si scriitorul suedez August Strindberg;(“Domnişoara Julia”, “Dansul morţii”, “Camera roşie”); (d.14 05. 1912).

1862:  Se  formeaza primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei în frunte cu conservatorul Barbu Catargiu.

 [Barbu_Catargiu.jpg]

Barbu Catargiu, prim-ministru al  Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahie.

Barbu Catargiu a fost o  personalitate de seamă a grupării politice conservatoare.S-a născut la 26 octombrie 1807. La 22 ianuarie 1862 devine întîiul prim-ministru al guvernului unic după recunoaşterea unirii depline a Principatelor Moldovei şi Valahiei.

 Este asasinat pe 8 iunie 1862,fiind impuscat sub clopotniţa de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Această „crimă politică perfectă”, după cum bine menţionează istoricul Stelian Neagoe, a stîrnit un scandal imens în epocă prin implicaţiile care au fost speculate de-a lungul timpului şi a cărui enigmă nu a fost elucidată nici pînă în zilele noastre.

1869: S-a nascut Grigori Rasputin,un mistic rus  care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov, a tarul Nikolai al II-lea, a tarinei Alexandra si tareviciului Alexei, unicul lor  fiu care suferea de hemofilie.; (d. 29 sau 30 decembrie 1916).

Rasputin a fost supranumit și “călugărul nebun”, desi nu a fost niciodată calugarit și nu a ținut niciodată secret faptul că era căsătorit.

Este posibil să fi fost  staret al  congregației religioase nerecunoscute oficial a hlistilor .

Se credea că este  un vindecător care folosea puterea credinței.El a jucat un rol minor, dar spectaculos, în prăbușirea dinastiei Romanov.

Data de naștere a lui Rasputin nu este cunoscută cu certitudine, cea mai des amintita fiind 22 ianuarie 1869 (10 ianuarie s v) .

1875 : S-a nascut David Wark Griffith, regizor american, unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei și cel care a transformat primul film în artă; a realizat circa 450 filme de scurt metraj (drame, comedii, melodrame); (d. 23.07.1948).

1879: Peste 1.500 de soldați britanici și-au pierdut viața in urma unei infrangeri umilitoare in confruntarea cu zulușii, in batalia de la Isandlwana.

Anglia, care anexase regiunea in 1877, a suferit cea mai mare infrangere din istoria sa coloniala de pana atunci.

1879:  S-a nascut Charles Drouhet, istoric literar român de origine franceză; (d.08.01.1940).

1879: S-a nascut Francis Picabia, pictor francez de origine spaniolă; promotor al dadaismului si al artei abstracte;(d.30.11.1953).

1891: S-a nascut Antonio Gramsci, militant de seamă al mişcării comuniste italiene şi internaţionale; (d.22.04.1937).

1901: Moare la varsta de 82 de ani regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901) şi impărăteasă a Indiilor (1876-1901); (n. 24 mai 1819).

1901: Eduard al VII-lea devine rege al Angliei dupa moartea mamei sale, regina Victoria.

1905: Dupa ce o manifestatie pasnica a peste 100.000 de persoane in fata palatului de iarna din St.Petersburg,este reprimata sangeros, in Rusia izbucnește  o revoluție , indreptata impotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratica din 1905-1907), reprimata de autoritațile țariste.

1909 : S-a nascut  U Thant, diplomat birmanez, Secretar General al Naţiunilor Unite; (d. 25.11.1974).

1911: S-a nascut Bruno Kreisky, primul cancelar federal social-democrat al Austriei, în perioada 1970-1983.

Prin angajamentul său în politica de promovare a păcii în Orientul Apropiat şi în relaţiile Est-Vest, a atras respectul întregii comunităţi internaţionale asupra ţării sale, o apreciere care s-a materializat prin alegerea capitalei Austriei, Viena, ca unul dintre sediile oficiale ale ONU; (d.29.07.1990).

1917: Primul razboi mondial: Președintele american Woodrow Wilson cere o “pace fara victorie” in Europa.

1920: S-a nascut Chiara Lubich, militanta catolica si  fondatoare a Mişcării Focolare; (d. 14.03.2008).

Mișcarea Focolarelor sau Opera Mariei este o organizație internațională, o mișcare laică din Biserica Catolică care promovează idealurile de unitate și de frăție universală, așa cum cere Iisus conform povestirii din Evanghelie, Ion (17,21). Numele mișcării provine de la cuvântul italian “inimă” sau “cămin”.Consecința clară a acestei mișcări este o vocație ecumenică precum și dialogul dintre zone culturale diferite.

Fondată in 1943 în Trento, nordul Italiei de Chiara Lubich ca o mișcare religioasă, Mișcarea Focolarelor, deși la început romano-catolică,  leagă acum majoritatea religilor creștine și non-creștine, uneori chiar și organizatii non-religioase. Este cunoscută și sub alte denumiri precum “Opera Mariei”, sau “Lucrarea Mariei”.Mișcarea Focolare opereaza în 182 de tari și are peste 100.000 de adepți.

1922: A încetat  din viaţă Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa); (n. 21 noiembrie 1854).

1924: Ramsay MacDonald a devenit primul premier laburist al Marii Britanii.

1934: A avut loc întrunirea de la Zagreb a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri. În cursul întâlnirii, Titulescu, Benes şi Jeftic au discutat printre altele, problema restabilirii relaţiilor diplomatice ale României, Cehoslovaciei şi Iugoslaviei cu URSS.

1936: S-a nascut George Motoi, actor român de teatru şi film, regizor de teatru, director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila (“Chira Chiralina”, “Terente-regele bălţilor”).

1939: Pentru prima oara, in laboratoarele Universitații Columbia din S.U.A., a fost divizat un atom de uraniu.

1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie a capturat oraşul libian Tobruk, infrangand  forţele naziste.

1952: Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”. Primul Institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. „Ana Aslan” are anual, 4.000 de pacienti.


 Efectele terapiei Aslan asupra imbatrânirii au convins inca de la inceput, aducând institutului pacienti cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, printese, conti si directori ai unor mari banci ale lumii. Renumele produselor „Aslan” a trecut si Oceanul, presedintele american John Kennedy recurgând  pentru o afectiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu.

1963: Se semneaza Tratatul de la Elysée dintre Republica Franceza si RFG, dupa vizita facute în Germania de presedintele francez Charles de Gaulles, prima dupa razboi a unui sef de stat din tabara adversa în timpul celei de-a doua conflagratii mondiale.

1966 :  S-a nascut Ecaterina Szabo, antrenoare si o gimnastă română de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competitională, multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA).

1973: A murit Lyndon Baines Johnson, al 36-lea preşedinte al SUA (1963-1969); (n. 27 aug. 1908).

1980: Este arestat la Moscova, Andrei Saharov, fizician nuclear sovietic, militant  pentru drepturile omului .

1983: Marele tenisman suedez  Björn Borg s-a  retras din tenis după ce a câştigat de cinci ori consecutiv Wimbledon-ul.

1992: Agenţia rusă de presă TASS (înfiinţată la 25.07.1925), devine ITAR-TASS.

1993: Reuniune la nivel inalt la Minsk. Doar 7 state din cele 10 prezente (din fosta URSS) semneaza Carta CSI. Se abțin Moldova, Ucraina și Turkmenistanul, pentru ca nu sunt de acord cu crearea unor structuri care sa duca la un grad inalt de integrare, in special economica, și sa asigure Rusiei rolul de lider.

1994 : A murit Jean-Louis Barrault, actor francez de teatru şi cinema, mim, regizor şi director de teatru; (n.08.09.1910).

1999:  A cincea mineriada- Asa numita ”Pace de la Cozia”. Incep negocierile dintre comisia condusa de premierul Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma.

La ora 18.30, negocierile se incheie, primul-ministru declarand: “Nici o parte nu a caștigat, in schimb a caștigat țara”.

1999: A fost semnata, la București, Convenția dintre guvernul roman și cel bulgar privind recunoașterea reciproca a diplomelor și certificatelor de studii eliberate de instituțiile de invațamant și a titlurilor știintifice din cele doua state.

2001: A murit, la Paris, editorul Constantin Tacou, nume cunoscut al diasporei culturale româneşti din Franţa. Tacou a fost în ultimele decenii conducătorul renumitei Editurii Herne, unde au apărut de-a lungul timpului celebrele Cahiers de l’Herne, dedicate unor mari nume sau teme ale culturii europene (Heidegger, Eliade, Jung, Schopenhauer, Borges, Yeats, Malraux, Rimbaud, Musil etc).

Constantin Tacou (stanga), impreuna cu Emil Cioran

Tacou a fost un editor constant al lui Emil Cioran şi Mircea Eliade, fiind un prieten al lor;(n.28.01.1921, Livezi, Grecia).

2005 : A decedat Consuelo Velasquez, compozitoare mexicană, autoarea melodiei „Besame mucho” („No Me Pidas Nunca”, „Dejamer Quererte”); (n. 21.08.1916).

2013 : A decedat multipla campioana romana de sah Margareta Teodorescu;(n. 13 aprilie 1932)

Calendar crestin ortodox

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul

Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfantul Timotei a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel. Din Faptele Apostolilor, aflam ca Sfantul Apostol Pavel ajunge impreuna cu Barnaba in Listra, unde va tamadui un schiop din pantecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei il gazduieste in casa sa, si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei.

Mai tarziu, dupa ce Sfantul Evanghelist Ioan va fi alungat de imparatul Domitian in insula Patmos, Sfantul Apostol Pavel il va hirotoni episcop in locul acestuia. Patimirea sa este legata de o sarbatoare in cinstea zeilor. Exista obiceiul in timpul anului, ca inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare persoanele pe care le intalneau pe strazi.

Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese cu indrazneala in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos. Acestia, neprimind cuvintele Sfantului Timotei, l-au batut pana cand si-a dat duhul. Trupul sau a fost ingropat cu cinste in locul ce se numea Pion. Din porunca imparatului Constantiu (337-361), moastele sale au fost duse in Constantinopol, de Sfantul Artemie mucenicul si au fost puse in biserica „Sfintii Apostoli”, alaturi de Apostolii Luca si Andrei.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea
– Sfantului Cuvios Mucenic Anastasie Persul;
– Sfintilor Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod si alti 377 de mucenici.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By