ISTORIE // În România, se formează un guvern liberal în frunte cu Ionel I.C.Brătianu

ionelbratianu3b40761r_41672600

4 ianuarie, istoricul zilei

46 î.Hr.- Iulius Cezar este învins la Ruspina de fostul său ofițer Titus Labienus

1526 – A încetat din viaţă Juan Sebastian el Cano, navigator spaniol

1643: Se naște Isaac Newton, fizician, matematician și astronom englez (d. 1727)

1792 – S-a născut poetul englez Percy Bysshe Shelley

1809- Se naște Louis Braille, pedagog francez, inventatorul al alfabetul Braille (d. 1852)

1835- În ziarul britanic „Bells Life” apare prima rubrică de șah din lume

1841-Se naște Petru Poni, chimist și mineralog român, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie (d. 1925)

1846- apare la Blaj, din iniţiativa şi sub conducerea lui Timotei Cipariu, publicaţia “Organul luminării “, transformată în timpul revoluţiei de la 1848 în “Organul naţional “. Publicaţia va apărea pînă la 29 septembrie 1848 şi este prima gazetă tipărită în întregime cu caractere latine.

1854 — Căpitanul vasului Samarang, William McDonald, a descoperit , insulele  nelocuite Mc.Donald,aflate între  Antarctida şi Madagascar in Oceanul Antartic .

1859 – S-a născut scriitorul norvegian Knut Hamsum, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1920

1875 – A încetat din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen

1896: Utah a devenit cel de-al 45-lea stat american

1914 -În România, se formează un guvern liberal în frunte cu Ionel I.C.Brătianu

1926 -Parlamentul României votează îndepărtarea prinţului Carol II-lea de la succesiune şi recunoaşterea prinţului Mihai ca principe moştenitor al României

Carol II-lea (n.1893-d.1953), Rege al României

La 4 ianuarie 1926, conform hotărîrii Consiliului de Coroană, s-a decis convocarea Parlamentului României. Pe ordinea de zi s-a aflat adoptarea a trei legi, pentru acceptarea renunțării lui Carol și proclamarea lui Mihai (minor la acea vreme) ca moștenitor, pentru modificarea Statutului Casei Regale și pentru primirea Regenței. În calitate de regenți au fost desemnați Prințul Nicolae, fratele mai mic al lui Carol, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan. Legile au fost adoptate în unanimitate, ele fiind cunoscute ulterior, împreună, sub denumirea de “actul de la 4 ianuarie“; reprezentanții Partidului Național și cei ai Partidului Țărănesc nu au participat însă la vot, în semn de protest față de graba cu care se depusese proiectul de lege pentru primirea Regenței.

În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I.C.Brătianu și a Partidului Național Liberal, întrucît Buzdugan și Miron Cristea erau văzuți ca fiind devotați lui Brătianu, iar prințul Nicolae se afla sub influența reginei Maria și era intimidat de personalitatea lui Brătianu.

Carol a încetat astfel să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară; regele Ferdinand al României a hotărît ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, “în amintirea locului unde s-a născut “.

1941 -În România, intră în vigoare regulamentul legii pentru organizarea agriculturii, prin care se introduce pedeapsa penală pentru nepredarea dijmei

1941-Moare  Henri Bergson, filozof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1859)

1960- Moare Albert Camus, filozof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1913)

1961 – S-a născut Barack Obama, preşedintele S.U.A.

1965 –  Moare  T. S. Eliot, poet de origine americană, laureat al Premiului Nobel (n. 1888)

1980- Ca raspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 dec. 1979, președintele Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II

1999 – Greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile, amenințând că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul refuză să negocieze

2004 -A amartizat cu succes roverul Spirit

2006 – Ariel Sharon, premierul Israelului a suferit un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice. Operat de trei ori, premierul a fost plasat de medici în comă profundă, pentru a-i proteja creierul de alte leziuni.

2010 – Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălțime de 828 m.

moldova24.info

 

You may also like

Comments are closed.

By