7 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

ISTORIE // Este inaugurata prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

13 ianuarie, istoricul zilei

Anul 27 i.Hr.: Octavianus  incepe reorganizarea  statului și si a  armatei Imperiului Roman.

Augustus Octavianus Caesar (n. 23 septembrie 62 î.Hr.), a fost primul impărat roman. A condus ca un dictator timp de mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. Si-a luat titlul de titlul de “Augustus” (“cel venerat”),  în anul  27 î.Hr. Dupa moartea sa  care a survenit pe  19 august anul 14,  Senatul l-a  divinizat,votandul în Panteonul zeilor romani .

532: A izbucnit in capitala Imperiului  Bizantin, în timpul domniei lui Iustinian I și a soției acestuia, Teodora, răscoala Nika, revolta care si-a luat  numele de la strigătul răsculaților: Nika (în greacă = victorie). La  această răscoală a participat întreaga populație din Constantinopol, care cerea abdicarea lui Iustinian.

Aceasta imagine digitala are la  baza un mozaicdin biserica San Vitale din Ravenna, care il reprezinta pe imparatul Justinian.(arkeo3d.com/byzantium).

 Aproape un sfert din oraș a ars în cele șase zile cât au durat tulburarile, care nu au încetat decât în urma intervenției armatei, conduse de generalul Belisarius, care a ucis peste 30000 de oameni. Armata a surprins mulțimea adunată în Hipodrom în jurul celui pe care voiau să îl proclame împărat, Hepatius, un senator, fiul fostului împărat Anastasiu I.

După încetarea luptelor, execuțiile au continuat, din ordinul împăratului, în rândurile suspecților de crime sau răzvrătire, acest val de execuții prinzându-l și pe Hepatius, care încercase totusi  fără sa reuseasca, să oprească răscoala.

 888: Odo, conte de Paris si marchiz de Neustria, devine regele francilor, primul din dinastia Robertinilor.

1524: Radu de la Afumati (1522–1529) primeste la Istanbul confirmarea domniei Tarii Romanesti.

Radu de la Afumați, fiul lui Radu al IV-lea cel Mare, a fost domnitor al Țării Românești în perioadele ianuarie – aprilie, iunie – august, octombrie 1521 – aprilie 1529. Ginere al lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526. A dus o politică antiotomană, începându-și domnia cu o victorie asupra lui Mehmed-beg, român turcit, pretendent la tronul Țării Românești.

Se spune că ar fost ucis împreună cu fiul său Vlad de către boierii Neagoe și Drăgan în timp ce se afla în biserica numită Cetățuia, situată în nordul orașului Râmnicu Vâlcea.

1553: S-a nascut  Regele Franței,  Henric al IV-lea (1589-1610), întemeietorul dinastiei de Burbon; (d. 1610).

1559:  Regina Elisabeta I a Angliei a fost incoronata la Westminster Abbey.

'The Rainbow Portrait' of Elizabeth I, c1600

1602 : Se publica piesa lui William Shakespeare, Nevestele vesele din Windsor.

1610: Galileo Galilei descopera cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

1625: Moare Jan Brueghel cel Batran , pictor flamand (nascut in 1568).A pictat împreună cu Rubens Alegoriile celor cinci simțuri.

1776: Razboiul de independența al Statelor Unite: George Washington intra triumfal in New York in fruntea trupelor sale.

1855: Apare săptămînal la Iaşi, Moldova, revista ştiinţifică, istorică şi literară “România literară”, editată de Vasile Alecsandri.În paginile revistei, Alecu Russo publică (în versiune proprie) poemul “Cîntarea României “.

1863:  Guvernul Kogalniceanu voteaza legea secularizarii averilor manastiresti.

 1864: Împăratul rus Alexandru II-lea a aprobat cererea călugărilor veniţi de la mănăstirea Neamţ de a întemeia la Chiţcani in  Basarabia ţaristă, mănăstirea Noul Neamţ.

1866: S-a nascut  Constantin I.C. Bratianu, om politic si de stat din Romania, presedinte al Consiliului de ministri din Romania.

A fost al doilea fiu al lui Ion Brătianu, fondatorul regatului României.

 A studiat ingineria la Școala Politehnică din București și apoi la Institutul de Mine din Paris. Între 1910 și 1938 a fost ales permanent deputat în Parlament din partea Partidului Liberal. In 1933  a fost numit Ministru de Finanțe,iar in  1934  a fost ales președinte al Partidului Național-Liberal.Este arestat in timpul regimului comunist adus de tancurile sovietice si moare in detentie,  în anul 1950, in jurul datei de 5-6 mai, probabil în închisoarea de la Sighet .

1879: S-a născut naturalistul roman Ioan Borcea; alături de Grigore Antipa, a fost întemeietorul hidrobiologiei în România; fondatorul staţiunii zoologice marine de la Agigea (1926); membru corespondent al Academiei Române; (d. 1936).

1886: S-a nascut la Badalani, jud. Galati, tenorul Nicolae Leonard, supranumit Printul operetei romanesti.

1898: Articolul “J’accuse” al lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L’Aurore în legatura cu afacerea Dreyfus.La timpul respectiv, procesul de inalta tradare Dreyfus ,a declansat o acerba lupta politica intre fortele politice de dreapta si  cele de stanga din Franta.

1906: A murit Aleksandr Stepanovici Popov, savant fizician rus; in cadrul sedintei sectiei de fizicaa Societatii ruse de fizica si chimie (7.05.1895), a demonstrat functionarea primei statii de radioreceptie.(n. 4 martie /16 martie 1859 – d. 13 ianuarie /31 decembrie1905 .

 Cinstea de a fi inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit insa lui, deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții.Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg  de către Guilermo Marconi, un inventator italian. Contributii importante in acest domeniu a avut si savantul american de origine istro-romana Nikola Tesla.

1910:  A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitan-ului din New York este captat la 30 de km distanţă.

1918: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia): Chemate de Sfatul Tarii, trupele romane, in aclamatiile populatiei, au intrat in Chisinau; Comandantul unitatilor bolsevice din Chisinau, expediaza in acea zi o telegrama Sovietului soldatilor si marinarilor din Odesa, in care se propunea lichidarea Sfatului Tarii.

La Petrograd ministrul roman Diamandy este arestat impreuna cu personalul diplomatic si intreaga misiune militara.

Diplomatul sarb Spoilaikovici isi instiinteaza ministerul de externe ca “planul bolsevicilor este revolutia in Romania si intrarea sa, impreuna cu Basarabia, ca republica romana in componenta Republicii Federative Ruse”.

 

 1918:  După un ultimatum (dat in 3 ianuarie), Consiliul Comisarilor Poporului al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (guvernul bolşevic rus condus de Vladimir Ilici Lenin), rupe relaţiile diplomatice cu România, între cele două ţări intervenind practic starea de război.

La punctul 2 al declaraţiei se arată că tezaurul în aur al României aflat la Moscova “nu va mai putea fi obţinut de oligarhia română, Consiliul Comisarilor asumîndu-şi răspunderea pentru conservarea şi remiterea în mîinile poporului român“.

Tezaurul nu a fost restitut României nici pînă în ziua de astăzi.

1926:  România aderă la Convenţia de la Geneva din 3 noiembrie 1923, relativ la regimul internaţional al căilor ferate.

1929: A murit  Wyatt Earp, legendarul justiţiar, unul dintre cei mai cunoscuţi pistolari din Vestul sălbatic (n.19.03.1848).

1932: A decedat Sofia a Prusiei, regină a Greciei, soţia regelui Constantin I al Greciei; (n. 1870).

1937: Cad pe frontul de la Majadahonda (Madrid) luptatorii  legionari Ion Mota si Vasile Marin, voluntari in razboiul anti-comunist din Spania.Moartea lor a produs o adanca emotie in Romania,fiind deplansa de mari personalitati ale vremii, printre care si N.Iorga.

1941: Generalul Ion Antonescu efectueaza o vizita in Germania, la Berghof, in cursul careia are o intrevedere cu Adolf Hitler, obținind sprijinul acestuia in conflictul intern dintre conducatorul statului și „Mișcarea Legionara”.

1941: A murit scriitorul irlandez James Joyce, unul dintre marii novatori ai romanului contemporan.

S-a născut la Dublin în 1882. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina. Scrie la început poeme („Muzica de cameră“) şi nuvele („Oameni din Dublin“), apoi o proză tot mai accentuat autobiografică, însă poezia alegoriilor lui nu e înţeleasă nici de cititori, nici de critici.

Vederea îi slăbeşte treptat, îi e tot mai greu să-şi corecteze manuscrisele. În timpul Primului Război Mondial trăieşte la Zürich, se mută în 1923 la Paris, pentru ca, la începutul celui de-al II-lea Război Mondial să se întoarcă la Zürich, unde moare în 1941.

Joyce este unul dintre cei mai străluciţi scriitori al secolului XX, capodopera sa, „Ulise“, făcând parte dintre cele mai importante lucrări scrise în limba engleză. Această operă a lui James Joyce a revoluţionat viziunea epică şi tehnica narativă; (n. 2.02.1882).

1945: Moare Zavaidoc (Marin Teodorescu), renumit cântăreţ din perioada interbelică; (n. 8.03.1896).

1945:  A fost creata Agentia italiana de presa ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata)

1953 : Mareșalul Iosip Broz Tito devine presedinte al  Iugoslaviei.

 

1964: Capitol Records a lansat primul single Beatles in SUA, I wanna hold your hand, care a atins cifra de un milion de exemplare vandute, dupa numai 3 saptamani.

1991: Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securitații Statului din Lituania. A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presa din Vilnius, soldat cu morți și raniți.

1993 : Încep raiduri aeriene ale aliaţilor occidentali  asupra sudului Irakului şi a unei uzine de la periferia Bagdadului, care vor dura până la 18 ianuarie 1993. Irakul anunţă că atacurile s-au soldat cu 44 de morţi.

1997 : Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a hotărât suspendarea statutului de invitat special, pentru Belarus,  obţinut de aceasta tara  în septembrie 1992.

1999 : Ultima mineriadă: ministrul de Interne, Gavril Dejeu, s-a deplasat la Târgu Jiu şi a convocat o întâlnire de urgenţă cu şefii forţelor de ordine mobilizate în defileul Jiului, pentru a stabili strategia de împiedicare a unei eventuale deplasări la Bucureşti a minerilor grevişti de la Petroşani.

 2001:  incetat din viata graficianul Sabin Stefanuta, care a devenit cunoscut  in Occident pentru ca a consacrat conceptul de Noua Renastere sau de Renastere Moderna.

2006: Este inaugurata Statia Law-Racovita, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica.

La 13 ianuarie

In India se organizeaza  în oraşul-cetate Bikaner, Festivalul cămilei, (13-14 ianuarie).

In Togo  este  Ziua naţională. Ziua eliberării naţionale (1967)

 

 In urma unui puci, puterea a fost preluata de Etienne Gnassingbe.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic

Sfintii Ermil si Stratonic au trait in tinutul Iliricului si al Dunarii de Mijloc, in timpul persecutiilor declansate de imparatul Licinius (230-325). Diaconul Ermil a fost chemat inaintea imparatului ca sa dea marturie despre necinstirea idolilor.

Sf. StratonicSfantul Ermil, ajuns in fata imparatului, a spus ca slujeste numai Dumnezeului nevazut, nu zeitatilor surde si neinsufletite, facute de maini omenesti, din lemn ori  din pietre, despre care “mai curand te apuca rasul cat de neputincioase sunt, iar nu sa te inchini lor”.

In urma acestei marturisiri, imparatul a poruncit sa fie batut peste fata cu un bici de metal si sa fie intemnitat.

Dupa trei zile de stat in temnita, este intrebat daca refuza inchinare la Hristos. Pentru ca nu se leapada de cinstirea lui Hristos, este supus altor chinuri, printre care si ruperea pantecelui cu unghii de fier. In urma acestor patimiri, temnicerul Stratonic a simtit prin Duhul Sfant durerea lui Ermil si s-a ingrijit de ranile acestuia. Este vazut de un ostas si parat imparatului ca se ocupa de vindecarea lui Ermil. Imparatul, vazand ca cei doi nu leapada credinta in Hristos, a poruncit sa fie omorati. Au primit moartea muceniceasca, in ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orasul Singidunum (Belgradul de azi).

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Iacob din Nisibe;
– Sfintilor Mucenici Pahomie si Papirin;
– Sfantului Mucenic Atanasie;
– Sfantului Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

Maine, 14 ianuarie, facem pomenirea Sfintilor Parinti ucisi in Sinai si Rait.

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img