ISTORIE // Este asasinat Mahatma Gandhi

images

30 ianuarie, istoricul zilei

 1561 – A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

 1592 – Este ales  papa Clement al- VIII-lea.

Clement VIII pe numele său de botez Aldobrandini Ippolito s-a născut în Fano la 24 februarie 1536 şi a murit la Roma pe 3 martie 1605.

 Fabrizio Santafede - Pope Clement VIII blessing Carmelite Nuns

Fabrizio Santafede- Papa Clement al VIII-lea

binecuvantand calugaritele carmelite

 A  fost Papa  al Romei între anii 1592 și 1605. Era fiul unui vestit jurist și la rândul lui tot jurist bisericesc. Era credincios și ducea o viață modestă.

 

Foto: Giordano Bruno

In timpul pontificatului său va fi judecat, condamnat ca eretic şi ars pe rug Giordano Bruno.

1621 – S-a născut Gheorghe Rákóczi al II-lea, principe al Transilvaniei.

1649 – Moare decapitat regele Carol I Stuart al Angliei;(n.19 noiembrie 1600).

Regele Charles I-Portret de Anthony van Dyck

 După moartea fratelui său mai mare, Henry Stuart, el devine rege iar pe timpul ddomniei sale este confruntat cu un război civil fiind  decapitat şi înlocuit de Oliver Cromwell, care instaureaza în curând o dictatură personală.

  1661 – Oliver Cromwell este spanzurat la doi ani dupa moartea sa.

După decapitarea lui Carol I al Angliei, Cromwell devine Lord Protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei în 1653,impunand un fel de despotism puritan şi un regim auster in tara, domnind ca suveran absolut.

Cromwell moare la Londra pe 3 septembrie 1658.

Fiul regelui decapitat,Carol al II-lea, s-a  întors la Londra şi a fost încoronat pe 23 aprilie 1661. Pentru a răzbuna moartea tatălui său, el a exhumat corpul lui Cromwell si l-a executat demonstrativ prin spanzurare post-mortem in ziua de 30 ianuarie, la  aniversarea executării tatalui sau, regele  Carol I.

Trupul lui Cromwell a fost aruncat într-o groapă,iar capul a stat infipt pe un stâlp în faţa Westminster Abbey până în 1685.

1695-Constantin Brîncoveanu, domn al Munteniei, primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de principe al Imperiului.

Constantin Brîncoveanu, domn al Munteniei (1688-1714)

Constantin Brîncoveanu, domn al Munteniei (1688-1714)

La 30 ianuarie 1695 Constantin Brîncoveanu (n.1654 – d.1714), domn al Munteniei (1688-1714), primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de”principe al Imperiului “.

Constantin Brîncoveanu a fost adus la tronul Munteniei de marea boierime, fiind nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. Domnitorul a întreprins intense acțiuni politice și diplomatice pentru stăvilirea expansiunii țariste și otomane.

Folosind o politică abilă, s-a menținut la domnie timp de 26 de ani. Fiscalitatea excesivă din timpul domniei lui, determinată și de cererile mereu sporite ale Porții otomane, a îngreunat viața țăranilor și tîrgoveților. Constantin Brîncoveanu a dus o politică externă șovăitoare. In timpul războiului ruso-turc din 1710-1711, el a adoptat o atitudine de expectativă. Învinuit de trădare de către turci, a fost omorît la Constantinopol în 1714, împreună cu ginerele și cei patru fii ai săi.

 1847 – Oraşul “Yerba Buena” din California este redenumit “San Francisco”.

1882- Se naşte Franklin D. Roosevelt viitorul presedinte al S.U.A.

 A fost cel de-al 32-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii intre anii 1933 – 1945. Este singurul presedinte american ales de patru ori (numărul de mandate este în prezent limitat la doua ). Roosevelt a condus tara in lupta împotriva Marii Depresiuni, prin punerea în aplicare politicii “New Deal” si in timpul celui de-al oilea razboi mondial.Criticat şi admirat, el a lasat o puternica amprentă asupra istoriei ţării sale şi in general asupra istoriei lumii.A murit în 1945.

1889- Tragedia de la Mayerling.

Într-o cabană de vânătoare de la Mayerling, la sud de Viena, au fost găsit corpurile neinsufletite ale  arhiducelui Rudolf mostenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar,in varsta de 31 de ani, si al amantei sale, baroneasa Maria Vetsera, în vârstă de 17 ani.

Cei doi îndrăgostiţi s-au sinucis. Rudolf, era fiul împăratului Franz Joseph şi al printesei Elizabeth (“Sissi”). O boală venerică gravă i-a afectat foarte mult starea de sănătate, in ultimii sai ani de viata.

1892 – S-a născut omul politic roman Grigore Gafencu.

1927 – S-a nascut omul politic suedez Olof Palme. A murit asasinat de persoane neidentificate in anul 1986.

My Photos by Olof Palme

1931 – S-a nascut actorul american Gene Hackman.

Gene Hackman Picture

 1933- Hitler este numit Cancelar. Este inceputul dictaturii acestuia in Germania.

1937 – S-a nascut actrita britanica Vanessa Redgrave.

1943- Generalul von Paulus, comandantul trupelor germane de la Stalingrad, este ridicat de Hitler la rangul de maresal.

Von Paulus s-a predat armatei sovietice pe 2 februarie , impreuna cu 90 de mii de soldati si 22 de generali.

 1945 – Cel mai mare dezastru maritim din istorie.

Nava Wilhelm Gustloff a fost torpilata. Un submarin sovietic a torpilat vasul  Wilhelm Gustloff plin  cu refugiaţi germani care fugeau din fata armatelor sovietice care  avansau în Prusia Orientala şi Pomerania. Aproape 9.000 de persoane, inclusiv 4000 de copii, au pierit  inghetati în Marea Baltică în urma scufundarii vasului.

Capitanul submarinului sovietic se numea Marinescu si era de origine romana, iar sovieticii l-au onorat cu numeroase distinctii si i-au inaltat doua monumente.A murit alcoolic in 1963.

1948 – Este asasinat Mahatma Gandhi.

 “Tatăl naţiunii indiene”, Mahatma Gandhi a fost ucis cu trei gloanţe de un extremist hindus, in timpul unui serviciu religios. Gandhi era criticat ca fiind prea tolerant fata de musulmanii din India.
Mohandas Karamchand Gandhi, (Mahatma Gandhi inseamna “Suflet mare”), a condus miscarea de rezsistenta pasiva a indienilor fata de ocupantii britanici.

Două milioane de indieni au participat la înmormântarea lui.

1948- La St. Moritz se desfasoara primele Jocuri Olimpice de iarna, dupa o pauza de 12 ani.

Au participat 669 sportivi (77 femei, 592 barbati) din 28 de tari.Japonia si Germania nu au fost reprezentate.

1951 – S-a nascut nuzicianul britanic Phil Collins.

Phil Collins Picture Gallery

1962 – S-a nascut Abdullah al II-lea, regele Iordaniei.

Abdullah al-II-lea s-a născut  la 30 ianuarie 1962 în capitala tarii, Amman si  este regele Iordaniei din 7 februarie 1999, când i-a succedat la tron tatălui său Regele Hussein.

1972 –  „Bloody Sunday”(Duminica Sângeroasă) – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

Un marş al catolicilor pentru drepturile civile ale catolicilor s-a incheiat cu o tragedie. 13 manifestanţi au căzut ucisi de  gloanţele armatei britanice.

1990- Deschiderea unui restaurant  McDonald  la Moscova.

http://s4.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20091217&t=2&i=32786324&w=460&fh=&fw=&ll=&pl=&r=2009-12-17T153315Z_01_BTRE5BG177J00_RTROPTP_0_RUSSIA-MCDONALDS

McDonald’s a deschis primul său restaurant  în Uniunea Sovietică.
Aproximativ 15.000 de persoane au aşteaptat cu răbdare să mănânce un Big Mac.

2004- Un canibal este condamnat…

 Germanul Armin Meiwes in varsta de 42 de ani, a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare, pentru ca a ucis si mancat un barbat care s-a oferit voluntar.

 Bernd Juergen Brandes and Armin Meiwes

Victima si asasinul ei : Bernd Brandes si Armin MeiwesVictima: inginerul Bernd Brandes a fost dispus sa se lase mancat.

2007 – Este lansat pe piata Sistemul de operare Windows Vista.

Noul sistem de operare Microsoft Windows Vista, este de atunci disponibil pentru publicul larg.

2008 – A murit scriitorul roman Vintilă Corbul.

http://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/01/20080305190745vintilacorbul1.jpg?w=350&h=275

S-a născut la  26 mai  1916 in Bucuresti.

Vintilă Corbul a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, ajutat de fostul ministru de externe  Stefan Andrei.Printre scrierile sale de mare succes se numara  : “Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair”, “Caderea Constantinopolului”.

Calendar crestin ortodox

Sfintii Trei Ierarhi

Sfintii Trei Ierarhi

Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi pe care ii serbam pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur.

Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare:

“Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi.

Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem.”

In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfantului Grigorie Teologul si a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a  Sfintilor Trei Ierarhiprin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By