ISTORIE // Americanii îl lansează pe o orbită circumterestră pe cimpanzeul Ham

загруженное (1)

31 ianuarie, istoricul zilei

106: Este terminat podul  peste Dunare de la Drobeta, conceput de arhitectul roman Apolodor din Damasc (cu o lungime de 1135 m) .

314 : Papa Silvestru I isi incepe pontificatul. Conform legendei, papa Silvestru l-a vindecat pe împăratul Constantin cel Mare de lepra. În spațiul central-european petrecerea de  revelion este numităSilvester, după numele sfântului zilei de 31 decembrie.

1418: A murit Mircea cel Batran, domn al Țarii Romanești intre anii 1386-1418, erou al luptei antiotomane.A fost înmormîntat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie 1418.

„Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Leunclavius, Mircea cel Bătrîn (n.1355 ), este fiul lui Radu I și fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia, la 23 septembrie 1386.

În actele oficiale,  Mircea apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stăpînitorul, Io Mircea mare voievod și domn…”.

 În istoriografia română il gasim și sub numele Mircea cel Mare. Afland țara în plin proces de dezvoltare, Mircea Voievod continua consolidarea economiei, armatei, administrației și bisericii,centralizeaza puterea, emite monedă, stimulează comerțul, dezvoltă mineritul și agricultura.

1729: A murit  navigatorul olandez Jakob Roggeveen.

Insula Pastelui

Insula Pastelui

Jakob Roggeveen  a fost un explorator olandez, care a fost trimis pentru a găsi Terra Australis, dar  a descoperit intamplator Insula Paştelui în anul 1722.

1769: S-a nascut Andre-Jacques  Garnerin , inventatorul parasutei;(d.18 August 1823)

Andre-Jacques Garnerin

Garnerin a facut pentru prima dată în istorie un  salt cu parasuta dintr-un  balon, pe 22 octombrie 1797,  în Parcul  Monceau din Paris. A aterizat în siguranţă în faţa unei mulţimi speriate, care credea că  isi va pierde viata.

1797: S-a nascut compozitorul Franz  Peter Schubert;(d. 1828).

http://www.kunstderfuge.com/images/schubert.jpg

1834: Se deschide, la București, Școala de muzica vocala, de declamație și literatura a „Societații Filarmonice”.

1844: Emanciparea țiganilor aparținand așezamintelor bisericești și manastirilor de catre Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.

1851: Este inventat laptele praf.

Borden Photo

Inventatorul american Gail Borden Jr. ( 9 noiembrie 1801- 11 ianuarie 1874) pune la punct procedeul de obtinere a  laptelui praf. Invenţia lui va avea  un succes foarte mare laptele praf fiind folosit pentru hranirea soldaţilor,câţiva ani mai târziu, în timpul războiului civil american(1861-1865).

 1891: In Portugalia a avut loc prima revoluție republicana.

1920: Se inaugureaza  Universitatea din Cluj, deschisa de Consiliul Dirigent al Ardealului in prezența Regelui Ferdinand I.

1923: S-a nascut prozatorul american Norman Mailer; (d. 2007).

http://johnstodderinexile.files.wordpress.com/2007/11/mailer-on-life.jpg?w=240&h=320

 1929: Leon Troţki este expulzat din Uniunea Sovietică.

 Leon Troţki a fost un revolutionar marxist evreu rus.El a fost fondatorul Armatei Roşii şi unul dintre cei mai importanti lideri ai revoluţiei ruse.

S-a opus lui Stalin si din aceasta cauza a fost exclus din partidul bolsevic in anul 1927 si expulzat din U.R.S.S.

A fost asasinat in Mexic in anul 1940 de un agent al lui Stalin.

1933: A murit John Galsworthy, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1932; (n. 1867).

http://www.kevinalfredstrom.com/wp-content/uploads/2009/01/galsworthy.jpg

1938: S-a nascut  Regina Beatrix a Ţărilor de Jos (Olanda).

A fost numită oficial suverană a Olandei la 30 aprilie 1980, de către Regina Iuliana.

1942: Al doilea razboi mondial: Japonezii au ocupat Peninsula Malacca si Singapore .

1944: Al doilea razboi mondial: Debarcarea forțelor aliate in Arhipelagul Marshall din Oceanul Pacific.

1944: A murit Jean Giraudoux, scriitor francez; (n. 1882).

 

1958: Prima lansare reușita  in Cosmos a unui satelit construit de SUA – „Explorer 1″.

1961: Americanii il lanseaza pe o orbita circumterestra pe cimpanzeul Ham.

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Ham_Retreival_GPN-2000-001004.jpg

Acesta  a fost trimis  la bordul unei nave  Mercury si s-a intors nevătămat.

 După zbor Ham a fost încredinţată Gradinii zoologice din Washington. A murit in anul  1983 la respectabila varsta de 27 de ani.

Datele obtinute din zborul incununat de succes al lui Ham, au permis  NASA sa trimita un om în spaţiu. Patru luni mai târziu, Alan Shepard, primul cosmonaut american a fost trimis in spaţiu. 

1967: Romania și Republica Federala Germania au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasada.

1968 : Nauru isi castiga independenta.

Republica Nauru este situata la sud de ecuator, în Pacificul de Sud (a se vedea harta din Pacific).

http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/oceania/nrnewz.gif

Este situata in Pacificul de Sud, in Arhipelagul Micronezia.  Nauru este cea mai mică țară insulară din lume, având o suprafață de doar 21 km2, cea mai mică republica independentă și singurul stat din lume fără o capitala  desemnată oficial

 Este o insula relativ izolată de Insulele Solomon,la aproximativ 2.000 de km est de Papua Noua Guinee, şi 1500 de km vest de Kiribati.

 1968: Trupele comuniste Vietcong a atacat ambasada Statelor Unite în Saigon.

1996: Astronomul amator japomez Yuji Hyakutake a  descoperit cometa care ii poarta de atunci numele.

2001: Pronunțarea verdictului in procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988, in urma caruia cetațeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la inchisoare pe viața, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de catre instanța scoțiana.

 http://plane-truth.com/images/Pan_Am_103.jpg

2003: A murit  scriitorul  si epigramistul roman Nicolae Fulga; (n. 1935). A scris printre multe alte epigrame, si pe aceasta:

Echipa de dansuri a poliţiei

Joacă bine, meritoriu,
Sună bine şi arcuşul.
Şi-au mărit şi repertoriu’
Cu… bătuta şi căluşul.

2011: A decedat Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maranuresului, Bartolomeu Anania (n.1921)

Calendar crestin ortodox

Sfintii Chir si Ioan

Sfintii Chir si Ioan 

Sfintii Chir si Ioan au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Chir era originar din Alexandria, iar Sfantul Ioan din Edesa. Chir ii invata pe bolnavi sa se fereasca de pacate, pentru ca ele se faceau pricinuitoare bolilor.

 In urma  persecutiei impotriva crestinilor, declansata de imparatul Diocletian (284-305), Chir ajunge in Arabia unde se va calugari, iar Ioan pleaca la Ierusalim. Chir va lasa mestesugul sau doctoricesc, pentru ca va lua de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Astfel, nu cu doctorii, ci cu rugaciuni si prin cuvant tamaduia toate bolile.

Auzind de minunile pe care le savarsea Chir, Ioan merge sa-l cunoasca. Cei doi vor deveni prieteni si o vor incuraja pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teoctista, Teodosia si Eudoxia pentru sa nu lepede credinta in Hristos. Acesta va fi motivul pentru care in ziua de 31 ianuarie li se vor taia capetele.

Potrivit Sinaxarului din data de 31 ianuarie, crestinii au luat trupurile lor si le-au ingropat in biserica Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu. In vremea imparatului Teodosie cel Tanar (408-450), Sfantul Chiril, patriarhul Alexandriei (412-444), a dus moastele Sfintilor Mucenici Chir si Ioan in satul Manutin, spre izgonirea demonilor si spre slava lui Hristos.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Mucenite Atanasia si a celor trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista si Eudoxia;
– Sfintilor Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion si Papia;
– Sfantului Mucenic Hie Ardunul;
– Sfintei Mucenite Trifina.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By